Idén ennek a sütinek van ,,premierje" , mivel minden évben kipróbálok valami új fajta apró sütit karácsonyra , idén erre esett a választásom . Már tavaly is kinéztem de valahogy nem jött össze . De most rászántam magam . Ezeknek az aprósütiknek úgyis az a titkuk , hogy a tésztájuknak nem árt a pihenés , sőt. Ahogy múlnak a napok , még finomabbak lesznek .
Hozzávalók , kb.60 darabhoz :
150g sütőmargarin , 100g porcukor , 200g sima liszt , késhegynyi sütőpor , 50g darált mandula , 1ek. kakaó , 4 tasak --3in 1-- tasakos kapucsínópor
A margarint 70g porcukorral , a liszttel , a sütőporral , a mandulával , a kakaóval és 2 tasak kapucsínóporral jól kidolgozzuk . A tésztából 6 darab 20 cm hosszú rudakat sodrunk , fóliába csavarjuk és legalább 1 órára hűtőbe tesszük . A sütőt 180 fokra előmelegítjük , a tepsit kibéleljük sütőpapírral . A tésztarudakat 2 cm-es darabokra vágjuk és kiflivé sodorva a tepsire rakosgatjuk , kb 10 percig sütjük. Amíg sül a maradék porcukrot és a két tasak kapucsínóport összekeverjük egy tálban , és a megsűlt meleg kifliket beleforgatjuk , és rácson hadjuk kihűlni .
Jó sütést és jó étvágyat hozzá....
2012. december 16., vasárnap
2012. december 15., szombat
,,Mák virág "
Egyre kőzelebb van a karácsony , így én is nekiáltam lassan sütögetni a száraz sütiket . Több fajtát szokok készíteni , mert akkor nem lehet megunni a száraz sűtiket , és mivel ajándéknak is szánok így muszály egy fajtábol dupla adagot is készítenem . Ezt a a sütit már 2 éve készítem .
Hozzávalók a tésztához , kb 20darabhoz :
350g liszt , 150g porcukor , 1 tasak van cukor , 2 tojás , 150g vaj
Mákmassza :
1dl tej , 150g darált mák , 1 citrom reszelt héja , 50g szeletelt vagy durvára darált mandula , 100gporcukor + a szóráshoz is
A tésztához a lisztet eldolgozzuk cukorral , a vaníliás cukorral , a tojásokkal és a puha margarinnal , jól kidolgozzuk és legalább 1 órára a hűtőbe pihentetjük. Addig a tejet felforraljuk egy tálba öntjük a mákot , a porcukrot , a mandulát és a citrom héjat , leforázzuk a tejjel és jól elkeverjük . A tésztát 2mm vastagságúra kinyújtjuk és 5-6 cm átmérőjű korongokat szaggatunk belőle . Mindegyikre teszünk a kihült mákmasszánkból és 3 helyen behajtjuk a tésztát , hogy virág formát kapjunk. A sütőt előmelegítjük 200 fokra . A tepsit kibéleljük sütőpapírral erre rárakjuk a tésztavirágokat , kb 10-12 percig sütjük. Ha kihűlt megszórjuk porcukorral én csak akkor szoktam megcukrozni mikor kínálom . Dobozban , hűvős helyen akár 2 - 3 hétig is kibírja .
megsülve
Jó sütögetést...
Hozzávalók a tésztához , kb 20darabhoz :
350g liszt , 150g porcukor , 1 tasak van cukor , 2 tojás , 150g vaj
Mákmassza :
1dl tej , 150g darált mák , 1 citrom reszelt héja , 50g szeletelt vagy durvára darált mandula , 100gporcukor + a szóráshoz is
A tésztához a lisztet eldolgozzuk cukorral , a vaníliás cukorral , a tojásokkal és a puha margarinnal , jól kidolgozzuk és legalább 1 órára a hűtőbe pihentetjük. Addig a tejet felforraljuk egy tálba öntjük a mákot , a porcukrot , a mandulát és a citrom héjat , leforázzuk a tejjel és jól elkeverjük . A tésztát 2mm vastagságúra kinyújtjuk és 5-6 cm átmérőjű korongokat szaggatunk belőle . Mindegyikre teszünk a kihült mákmasszánkból és 3 helyen behajtjuk a tésztát , hogy virág formát kapjunk. A sütőt előmelegítjük 200 fokra . A tepsit kibéleljük sütőpapírral erre rárakjuk a tésztavirágokat , kb 10-12 percig sütjük. Ha kihűlt megszórjuk porcukorral én csak akkor szoktam megcukrozni mikor kínálom . Dobozban , hűvős helyen akár 2 - 3 hétig is kibírja .
megsülve
Jó sütögetést...
2012. december 12., szerda
Babapiskótás süti
Mikor egy kedves barátnőmtől kaptam kóstolót ebből a sütből , mindjárt a gyerekkorom és a nagymamám sütije jutott eszembe . Ő szokta ezt sütni , mi meg nagyon szerettük , mert RUMOS volt!!!!!!
Hozzávalók :
5 tojásos piskóta , 1 csomag hosszú vagy 1 csomag gömbölyű piskóta/olyan hosszú piskótát tudtam csak venni aminek az egyik fele kakaós , így még jobban mutat/ , 3dl erős kávé , 2dl rum , barack lekvár
Krém :
200g vaj , 200g porcukor , 2 tojás
Tetejére :
100g étcsoki ,30g vaj
A kihűlt pistótát megkenjük a barack lekvárral , ezután a piskótákat belemártjuk a rumos kávéba és szépen sorba rakjuk . Nekem maradt egy kis rumos kávém még azt is rákanalaztam , hogy ne legyen a piskóta száraz . Ezután a szobahőmérsékletű vajat kikeverjük a porcukorral , hozzádolgozzuk a 2 tojássárgáját .Ha már szép egynemű a masszánk óvatossan hozzákeverjük a kemény habbá vert tojásfehérjét . Rákenjük a piskótára , elsímítjuk . A tetejére felolvasztjuk vízgőz felett a csokit a vajjal , és állandó keverés melett kicsit visszahűtjük , hogy ne a forró csokit tegyük rá a krémre , mert akkor megolvad .Szépen elsímítjuk , hidegre tesszük és amikor szeletelnénk , a kést mindenképpen forró vízbe tegyük ,letörörjük róla a vizet és úgy szeleteljük , így nem töri meg a csokit a tetjén és könyebb szeletelni a sütinket is .
Jó étvágyat hozzá.....
Hozzávalók :
5 tojásos piskóta , 1 csomag hosszú vagy 1 csomag gömbölyű piskóta/olyan hosszú piskótát tudtam csak venni aminek az egyik fele kakaós , így még jobban mutat/ , 3dl erős kávé , 2dl rum , barack lekvár
Krém :
200g vaj , 200g porcukor , 2 tojás
Tetejére :
100g étcsoki ,30g vaj
A kihűlt pistótát megkenjük a barack lekvárral , ezután a piskótákat belemártjuk a rumos kávéba és szépen sorba rakjuk . Nekem maradt egy kis rumos kávém még azt is rákanalaztam , hogy ne legyen a piskóta száraz . Ezután a szobahőmérsékletű vajat kikeverjük a porcukorral , hozzádolgozzuk a 2 tojássárgáját .Ha már szép egynemű a masszánk óvatossan hozzákeverjük a kemény habbá vert tojásfehérjét . Rákenjük a piskótára , elsímítjuk . A tetejére felolvasztjuk vízgőz felett a csokit a vajjal , és állandó keverés melett kicsit visszahűtjük , hogy ne a forró csokit tegyük rá a krémre , mert akkor megolvad .Szépen elsímítjuk , hidegre tesszük és amikor szeletelnénk , a kést mindenképpen forró vízbe tegyük ,letörörjük róla a vizet és úgy szeleteljük , így nem töri meg a csokit a tetjén és könyebb szeletelni a sütinket is .
Jó étvágyat hozzá.....
2012. december 8., szombat
Kocsonya...
Nekem a kocsonyáról mindíg a nagymamám jut eszembe . Ő olyan kocsonyát csinált .....hogycsak na!!!!! . Mivel férjem és a fiam is nagyon szeretik úgy gondoltam nekivágok . Emlékeztem rá , hogy nagyi nagyon, nagyon , nagyon.... sokáig főzte --- és jó pár óra múlva , mikor tett a kistányérra , hogy kipróbálja , meg - e kocsonyásodik , alig vártuk , mikor hozza be , hogy megkóstolhassuk és rá bólintsunk , hogy ez JÓ . Elég jó lett az enyém is és ami a lényeg el is fogyott.
Hozzávalók :
1 db csülök , 2 db köröm megtisztítva , füle , farka , bőrke - kb 750g , 1 fej fokhagyma , 2 kisseb fej vöröshagyma , 7-8 szem egész bors , só ízlés szerint , kb 6 l hideg víz
A kocsonyának valókat jól megtisztítjuk , és hideg vízbe feltesszük főni . Elősször nagy lángon főzzük , amíg el nem kezd habosodni . A habját leszedjük , és ha már nem habos , akkor tesszük bele a hagymát,fokhagymát , sót és a borsot. A lehető legkisseb lángon , épp hogy csak gyöngyözzön , főzzük kb.4-5 órán átt . A vége felé megkóstoljuk nem kell-e még bele só. Ha a hús már könnyen le jön a csontról , akkor egy kis tányérra teszünk egy kis levet és kiteszük hidegre a kamrába , hogy meg-e dermed. Kb 5 perc múlva ránézünk , ha már megdermedt a próba kocsonyánk és a husik is megfőttek akkor a húst óvatosa kiszedjük mély leveses tányérokba . A kocsonya levét áttszűrjük leszedjük a tetejéről a zsírt és rámerjük a levet a húsokra . Legalább 1 éjszakán átt hidegen legyen , hogy megkocsonyásodjon . Pirospaprikával , ecettel és vöröshagymával kínáljuk . És mivel a kisfiam csak a ,,puszta" kocsonyát szereti , így az övébe nem teszek semmit....
Jó étvágyat......
Hozzávalók :
1 db csülök , 2 db köröm megtisztítva , füle , farka , bőrke - kb 750g , 1 fej fokhagyma , 2 kisseb fej vöröshagyma , 7-8 szem egész bors , só ízlés szerint , kb 6 l hideg víz
A kocsonyának valókat jól megtisztítjuk , és hideg vízbe feltesszük főni . Elősször nagy lángon főzzük , amíg el nem kezd habosodni . A habját leszedjük , és ha már nem habos , akkor tesszük bele a hagymát,fokhagymát , sót és a borsot. A lehető legkisseb lángon , épp hogy csak gyöngyözzön , főzzük kb.4-5 órán átt . A vége felé megkóstoljuk nem kell-e még bele só. Ha a hús már könnyen le jön a csontról , akkor egy kis tányérra teszünk egy kis levet és kiteszük hidegre a kamrába , hogy meg-e dermed. Kb 5 perc múlva ránézünk , ha már megdermedt a próba kocsonyánk és a husik is megfőttek akkor a húst óvatosa kiszedjük mély leveses tányérokba . A kocsonya levét áttszűrjük leszedjük a tetejéről a zsírt és rámerjük a levet a húsokra . Legalább 1 éjszakán átt hidegen legyen , hogy megkocsonyásodjon . Pirospaprikával , ecettel és vöröshagymával kínáljuk . És mivel a kisfiam csak a ,,puszta" kocsonyát szereti , így az övébe nem teszek semmit....
2012. december 6., csütörtök
Mézeskalács süti
Már kezdődik a karácsonyi hajtás így egy nagyon egyszerű , és nagyon finom sütit hoztam . Egy kicsit már idézi a karácsonyi hangulatot is , de akár nyáron is el lehet készíteni .
Hozzávalók:
300 g rétesliszt , 300 g porcukor , 2 evőkanál kakaópor , 2 egész tojás , 1,5 dl olaj , 3 dl tej , 1 mokkáskanál szódabikarbóna , 1 zacsko mézeskalácssütőpor
Tetejére:
2,5 dcl baracklekvár , 200g főzőcsoki
Az alapanyagokat jól kikeverjük , sütőpapírral kibélelt tepsibe öntjük és 35-40 percig vagy tű próbáig 200 fokon megsütjük .Ha kihűlt akkor a tetejét megkenjük baracklekvárral és a vízgőz felett felolvasztott főzőcsokival . Hadjuk a csokit megdermedni , azután szeletelhetjük is.
Jó étvágyat hozzá......
Hozzávalók:
300 g rétesliszt , 300 g porcukor , 2 evőkanál kakaópor , 2 egész tojás , 1,5 dl olaj , 3 dl tej , 1 mokkáskanál szódabikarbóna , 1 zacsko mézeskalácssütőpor
Tetejére:
2,5 dcl baracklekvár , 200g főzőcsoki
Az alapanyagokat jól kikeverjük , sütőpapírral kibélelt tepsibe öntjük és 35-40 percig vagy tű próbáig 200 fokon megsütjük .Ha kihűlt akkor a tetejét megkenjük baracklekvárral és a vízgőz felett felolvasztott főzőcsokival . Hadjuk a csokit megdermedni , azután szeletelhetjük is.
Jó étvágyat hozzá......
Feliratkozás:
Bejegyzések (Atom)