Hétfőn délelőt csak úgy nézegettem a sütis recepteket . Mivel nagyon jó idő volt , gondoltam készíttek valami gyümölcsös könnyű sütit . Erre rátalálta Marázi Gabriella- gabicsek.blogspot.hu oldalán erre a NAGYON MÁKOS sütire . Nagyon guszta volt és Gabi nagyon dícsérte , hogy könnyű elkészíteni és az ő családjának nagyon ízlett . Egy kicsit áttalakítottam a mi ízlésünkre.
Íme a recept :
Tészta :
600 gr rétesliszt , 300g sütőmargarin/palmarin/ , 15 dkg porcukor , 2 tojássárgája , 1 csomag sütőpor , 3-4 evőkanál tej ... jól összegyúrjuk és amíg a mákos masszát csináljuk beteszük hűtőbe .
Töltelék :
400 gr darált mák , 150 gr cukor , 5 dl tej , 100g búzadara , 1 citrom reszelt héja , 2 tojásfehérje , 6db közepes alma / 150 g mazsolát is lehet bele tenni , de én kihagytam , mert nem szeretjük/, meggy lekvár
A tejet a cukorral felforralom , belöntöm a mákot a darával és addig főzöm , amíg jól megduzzad / kb.1-2 perc /. Ha kihült belekeverem a citrom reszelt héját /mazsolát/ és a meghámozott lereszelt almát . A tojásfehérjéket kemény habbá verem és óvatossan a mákos masszába keverem .
A tésztát kétfelé osztom , ki sodrom beleteszem tepsibe , ráöntöm a mákos tölteléket , erre kanalazok meggylekvárt , és befedem a másik lappal . Itt ott megszúrkálom és előmelegített sütőbe 200 fokon kb 30 percig sütjük / vagy amíg a tészta el nem válik a tepsitől /.
Nagyon finom , nem száraz . Én ezt a tészta receptet használom az almás pitéhez is .
Jó étvágyat!
2012. október 24., szerda
2012. október 23., kedd
Finom kuglóf
Hozzávalók :
200g porcukor , 200g sima liszt , 4 tojás , 1 csomag vaníliás cukor , 1dcl langyos víz , 1 dcl olaj , 1 csomag sütőpor , 3 evőkanál kakaó
A porcukrot , tojássárgájával , vízzel , vaníliás cukorral habosra keverjük. Hozzá szitáljuk a sütőporral elkevert lisztet , olajat és végül a kemény habbá vert tojásfehérjét . Kivajazott kilisztezett kuglóf formába öntjük a massza 2/3- dát , a többihez hozzákeverjük a kakaóport és óvatosan beleöntjük a formába.
200 fokon kb 40 percig vagy tű próbáig sütjük A formában , rácson hagyjuk kihülni .
Tálaláskor megszórhatjuk porcukorral.
Jó étvágyat....
2012. október 22., hétfő
Töltött burgonyatekercs , szezámmagos csirkemell csíkokkal
Olvastam a Stahl Judit oldalán , hogy a Bonduellel együtt receptversenyt hírdettek . Gondoltam miért ne próbáljam ki . Sokat gondolkoztam , hogy mégis milyen receptel tudnék esetleg labdába rúgni , de még kivártam , nem akartam elkapkodni a döntést . Pénteken olvasom , hogy még köret és leves receptek ,,nem jöttek ,, ezért esett a választásom erre a receptre .
Hozzávalók :
1kg burgonya /már megpucolva / , 1 doboz / 340g/ Bonduelle Gold kukorica , 1 doboz /400g/ Bonduelle Gold rio mix zöldség keverék , 4 evőkanál Majonéz , 6-7 gerezd fokhagyma , 100g eidami sajt / de használhatunk akár füstöltsajtot is / , só , folpack .
A burgonyát kockára vágjuk és sós vízbe puhára főzzük. Még melegen összetörjük , vagy krumlinyomón áttörjük , hagyjuk teljessen kihülni . Amíg hűllik a burgonya , addig a zöldségeket lecsepegtetjük , és összekevejük a a majonézzel az összezúzott fokhagymával és a kockákra vágott eidami sajttal, betesszük a hűtőbe .
Mikor kihült a burgonya rákanalazzuk a folpackra lenyumkodjuk , teszünk rá még egy folpackot és a kettő között sodrofával szépen egyenletesen eldolgozzok .
Levesszük a felső folpackot és rákanalazzuk a töltelékünket . Feltekerjük mint a piskóta tekercset , és a fóliával jó erősen összeszorítjuk , így tesszük be a hűtőbe .
A legjobb , ha egy nappal fogyasztás előtt készítjük , kell neki 1 éjszaka hidegen , hogy az ízek összeérjenek .
Csibemellet hosszában csíkokra vágjuk sózzuk , lisztbe , tojásba , és szezámmagos zsemlemorzsába forgatjuk és kisütjük .De bármilyen húshoz kínálhatjuk
Jó étvágyat hozzá.
Hozzávalók :
1kg burgonya /már megpucolva / , 1 doboz / 340g/ Bonduelle Gold kukorica , 1 doboz /400g/ Bonduelle Gold rio mix zöldség keverék , 4 evőkanál Majonéz , 6-7 gerezd fokhagyma , 100g eidami sajt / de használhatunk akár füstöltsajtot is / , só , folpack .
A burgonyát kockára vágjuk és sós vízbe puhára főzzük. Még melegen összetörjük , vagy krumlinyomón áttörjük , hagyjuk teljessen kihülni . Amíg hűllik a burgonya , addig a zöldségeket lecsepegtetjük , és összekevejük a a majonézzel az összezúzott fokhagymával és a kockákra vágott eidami sajttal, betesszük a hűtőbe .
Levesszük a felső folpackot és rákanalazzuk a töltelékünket . Feltekerjük mint a piskóta tekercset , és a fóliával jó erősen összeszorítjuk , így tesszük be a hűtőbe .
A legjobb , ha egy nappal fogyasztás előtt készítjük , kell neki 1 éjszaka hidegen , hogy az ízek összeérjenek .
Csibemellet hosszában csíkokra vágjuk sózzuk , lisztbe , tojásba , és szezámmagos zsemlemorzsába forgatjuk és kisütjük .De bármilyen húshoz kínálhatjuk
Jó étvágyat hozzá.
2012. október 17., szerda
Barát füle --- Derelye
Mivel sajnos eléggé meg vagyok fázva , és nem érzem semminek sem az ízét sem az illatát / szagát / , de mivel főznöm kell így a barátfülére eset a választás . Nagyon rég csináltam és ezt már szóvá is tették , és mivel ezt az étel nem kell folyamatossan kóstolgatni ... nem maradt más hátra neki álltam .
Íme a recept :
6Odkg liszt , 3 tojás , pici só , 1-2 dcl víz , szilvalekvár , 5evőkanál olaj , zsemlemorzsa , fahéj , porcukor ,
A lisztet gyúródeszkára öntjük , közepébe mélyedést formálunk, külön tálkába beleütjük a tojásokat és ha rendben vannak akkor beleöntjük a mélyedésekbe . Elkezdjük összedolgozni közben a vízet szükség szerint adagoljuk , hogy ruganyos tésztát kapjunk . Én ketté vágtam külön sodortam ki a tésztákat az alsóra rátettem 1 kávéskanál lekvárt kb 5cm-re egymástól és rátettem a másik kinyújtott tésztát . A halmok körül jól lenyomkáljuk a tésztát és derelye vágóval feldaraboljuk . A derelyéket forrásban lévő sós vízbe rakjuk , és ha fel jöttek a tetejére kb 4-5 percig főzzük . Zsemlemorzsát megpirítjuk olajon beleteszük a őrőlt fahéjat és a porcukrot , ebbe forgatjuk bele a derelyéinket .
Jó étvágyat hozzá...
Íme a recept :
6Odkg liszt , 3 tojás , pici só , 1-2 dcl víz , szilvalekvár , 5evőkanál olaj , zsemlemorzsa , fahéj , porcukor ,
A lisztet gyúródeszkára öntjük , közepébe mélyedést formálunk, külön tálkába beleütjük a tojásokat és ha rendben vannak akkor beleöntjük a mélyedésekbe . Elkezdjük összedolgozni közben a vízet szükség szerint adagoljuk , hogy ruganyos tésztát kapjunk . Én ketté vágtam külön sodortam ki a tésztákat az alsóra rátettem 1 kávéskanál lekvárt kb 5cm-re egymástól és rátettem a másik kinyújtott tésztát . A halmok körül jól lenyomkáljuk a tésztát és derelye vágóval feldaraboljuk . A derelyéket forrásban lévő sós vízbe rakjuk , és ha fel jöttek a tetejére kb 4-5 percig főzzük . Zsemlemorzsát megpirítjuk olajon beleteszük a őrőlt fahéjat és a porcukrot , ebbe forgatjuk bele a derelyéinket .
Jó étvágyat hozzá...
2012. október 12., péntek
Tiramisu ... szerintem
Ez a fiam nagy kedvence . Ha minden nap ez volna a desszert meg Somlói galuska , akkor Ő volna a világon a legboldogabb gyermek. Mivel megint megígértem neki , hogy csinálok nem volt más választásom .Ebédre a rakottkrumpli elsüldögél... így közben készülhet az eggyik nagy kedvenc...
Én így csinálom úgymond saját recept :
2 db 250g mascarpóne , 0,5 l tejszín , 2 csomag vaníliás cukor , 100g porcukor - de lehet beletenni többet is ha édesseben akarod , 2 csomag 24 darabos hosszú piskóta /nekem most kétszínűt sikerült vennem/ , kb 4dl presszókávé , cca 1dl rum , kakaó por,
A tejszínt kemény habbá verjük , a mascarponet a cukrokkat jól kikeverjük és óvatosan hozzákeverjük a kemény tejszínhabot . Előkészítünk egy tálat , amibe belerétegezhetjük - 1 sor piskóta rumos kávéba mártva , erre a krém , megint a rumos kávés pikóta megint krém ... addig rétegezük amíg az alapanyagok el nem fogynak de a felső réteg krém legyen . Szép sima legyen , mert erre szitáljük rá a kakaóport .
Mikor eper szezon van , akkor azt is rakok közé , de csak friss epret , erről egy régebbi képet teszek fel :
Remélem ízleni fog .... Jó étvágyat hozzá .
Én így csinálom úgymond saját recept :
2 db 250g mascarpóne , 0,5 l tejszín , 2 csomag vaníliás cukor , 100g porcukor - de lehet beletenni többet is ha édesseben akarod , 2 csomag 24 darabos hosszú piskóta /nekem most kétszínűt sikerült vennem/ , kb 4dl presszókávé , cca 1dl rum , kakaó por,
A tejszínt kemény habbá verjük , a mascarponet a cukrokkat jól kikeverjük és óvatosan hozzákeverjük a kemény tejszínhabot . Előkészítünk egy tálat , amibe belerétegezhetjük - 1 sor piskóta rumos kávéba mártva , erre a krém , megint a rumos kávés pikóta megint krém ... addig rétegezük amíg az alapanyagok el nem fogynak de a felső réteg krém legyen . Szép sima legyen , mert erre szitáljük rá a kakaóport .
Remélem ízleni fog .... Jó étvágyat hozzá .
Feliratkozás:
Bejegyzések (Atom)