2018. október 21., vasárnap

Eszterházy torta

Következő kedvenc.
Receptet Farkas Vilmos alapján készítettem http://farkasvilmos.blogspot.com/2015/09/eredeti-eszterhazy-torta.html

Hozzávalók:

Recept 1 db 23 cm átmérőjű tortakarikához
Felvert lap
300 g tojásfehérje( kb. 10 db)
300 g cukor
260 g enyhén pörkölt darált dió
20 g liszt
A tojás fehérjét a cukorral nem túl kemény habbá verjük, majd belekeverjük az összekevert lisztet és diót. A masszából öt lapot kenünk zsírozott lisztezett tepsire, és kisütjük 210 C-fokon 10 perc alatt.
Krém
250 ml tej
Negyed vaníliarúd kikapart belseje
125 g cukor
 5 db tojás sárgája
50 g enyhén pörkölt darált dió
300 g vaj
50 ml rum
A tejet felforraljuk a vaníliával, majd hozzáadjuk a tojással kikevert cukrot, és 85 C-fokig hevítjük, folyamatos keverés mellett. A tűzről levéve hozzáadjuk a diót. A langyosra hűlt főzetet kihabosítjuk a vajjal és a rummal.
Töltés
A krémet 4-felé osztjuk és az öt lap közé töltjük egyenletesen.
A kidermedt torta tetejét lekenjük forró lekvárral, és áthúzzuk 40 C-fokos fondánnal, amibe csokoládéval pókháló mintát spinelünk.

A torta oldalát dióval panírozzuk.
 

                                             Jó étvagyat
 

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése