2016. augusztus 7., vasárnap

Avokádokrém --- GM

Csak úgy , mert szeretem

Hozzávalók:

 1 érett avokadó , só , bors , 3evk.tejföl , 3 gerezd fokhagyma,

A hozzávalókat villával jól összenyomjuk összekeverjük és pirítossal tálalhatjuk is .

                                              Jó étvágyat



Morzsás ribizlis süti

Nyári kedvenc

Hozzávalók :

3 bögre liszt , 1 bögre tej, 200g hideg vaj, 1 sütőpor, 1 vaníliás cukor, 3 tojás, 170g kristálycukor

3 bögre ribizli vagy más gyümölcs

A hozzávalókat gyors mozdulattal összegyurjuk de úgy hogy morzsás maradjon a tészta . 1 bögrényit félre teszünk a többit belesímítjuk a kivajazott kilisztezett tepsibe. Ráöntjük a gyümölcsöt és erre rászorjuk a maradék morzsánkat. 2OO fokra előmelegíttet sütőbe 35-40 perc alatt készre sütjük. Porcukorral megszórva tálaljuk.


2016. április 3., vasárnap

Krumplis gombóc --- GM

Ismét egy gluténmentes recept  ,mert mindíg is imádtam a krumplisgombócot :D

Hozzávalók :

900g krumpli , 200-200g Schar /Mehl Farine/ gm liszt , 1 tojás , só

Krumplit sós vízbe puhára főzzük , még melegen krumplinyomón áttörtjük . Ha kihűlt a tojással és annyi lissztel amennyit felvesz jól kidolgozzuk . Gombócot formálunk belőle és lobogó vízbe kifőzzük . Ha feljönnek a víz tetejére még kb.: 5-7 percig főzzük . Egy kis olajat öntöttem rá , hogy ne ragadjanak össze .

                                   Jó étvágyat

2016. január 8., péntek

Gesztenyés torta ,,csillogós csokival"/// Tükörglazúrral

Nagyon egyszerű , gyors és a mi a lényeg finom ...... én az alaprecepten egy kicsit változtattam .

Hozzávalók a gesztenyetortához 24 cm tortaformához:

200g háztartási keksz ,100g olvasztott vaj , 20g kakaopor , 500g gesztenyemassza , 300g mascarpone , 2,5dl tejszín , 1 zacskó habfixaló

A háztartási kekszet a ledaráljuk , hozzákeverjük a kakaót és az olvasztott vajat . Ezt a masszát formába nyomkáljuk és beteszük addig a hűtőbe míg elkészítjük a krémet .
A gesztenyét a mascarpóneval jól kikeverjük . A tejszínt kemény habbá verjük és óvatossan hozzákeverjük a gesztenyés krémhez , ízlés szerint lehet bele tenni még egy kis porcukrot is .
A masszát rásímítjuk a kekszes alaponkra és beteszük a hűtőbe .

Hozzávalók a csokiglazúrhoz :
115 ml víz , 145 g porcukor , 48 g kakaópor , 95 ml tejszín , 7 g zselatin (30 ml vízben)

 A zselatint beáztatjuk 30 ml hideg vízbe. A vizet, a porcukrot, a kakaót és a tejszínt folyamatosan kevergetve felforraljuk, majd 4-5 percig lassú tűzön gyöngyöztetjük. A tűzről levéve kicsit pihentetjük, hogy hűljön (kb. 10 perc). Ezután beleöntjük a zselatint, elkeverjük. Leszűrjük és félretesszük, időnként átkeverjük, hogy ne képződjön hártya a tetején. Mikor langyos ráöntjük a tortánkra .


                                      Jól kihűltve tálaljuk


Alapötlet a tortára : http://konyhalal.cafeblog.hu/2013/08/28/mascarpones-gesztenyetorta-sutes-nelkul/
a csillogos csokira : http://citromhab.blogspot.sk/2014/02/gesztenyekocka-tukorglazurral.html

2015. október 11., vasárnap

Néger kocka

Igazi vasárnapi süti :D

Hozzávalók :

 Tészta :
 4 tojás sárgája,20 dkg porcukor, 10 dkg margarin, 3 dkg kakaópor, 25 dkg liszt, 2 dl tej, 1 csomag sütőpor.

  Krém :
7 tojás fehérje, 30 dkg porcukor

 Csoki máz :
 20 dkg porcukor, 5 dkg kakaópor, 5 evőkanál tej, 5 dkg margarin.

Először elkészítjük a tésztát : a hozzávalókat összekeverjük,sütőpapírral kibélelt  tepsibe simítjuk és 180 °c -ra előmelegített sütőbe tűpróbáig sütjük.

Közben elkészítjük a krémet :  tojásfehérjéket a porcukorral, gőz felett kemény habbá verjük, (türelem (akkor jó, ha a habverő elkezd megállni benne) és a kihűlt tésztára kenjük.
 
A csoki máz: A porcukrot elkeverjük a kakaóporral és a tejjel, majd takarék lángon lassan felolvasztjuk sűrűn folyóssá, ha felolvadt levesszük a tűzről,és hozzákeverjük az 5 dkg margarint. Hagyjuk  langyosra hűlni, és a hab tetejére simítjuk egyenletesen. Hűtőbe tesszük 1 órára és már szeletelhetjük is.
 Szeletelés: forró vízbe mártogatott késsel .
                                         Jó étvágyat