2016. január 8., péntek

Gesztenyés torta ,,csillogós csokival"/// Tükörglazúrral

Nagyon egyszerű , gyors és a mi a lényeg finom ...... én az alaprecepten egy kicsit változtattam .

Hozzávalók a gesztenyetortához 24 cm tortaformához:

200g háztartási keksz ,100g olvasztott vaj , 20g kakaopor , 500g gesztenyemassza , 300g mascarpone , 2,5dl tejszín , 1 zacskó habfixaló

A háztartási kekszet a ledaráljuk , hozzákeverjük a kakaót és az olvasztott vajat . Ezt a masszát formába nyomkáljuk és beteszük addig a hűtőbe míg elkészítjük a krémet .
A gesztenyét a mascarpóneval jól kikeverjük . A tejszínt kemény habbá verjük és óvatossan hozzákeverjük a gesztenyés krémhez , ízlés szerint lehet bele tenni még egy kis porcukrot is .
A masszát rásímítjuk a kekszes alaponkra és beteszük a hűtőbe .

Hozzávalók a csokiglazúrhoz :
115 ml víz , 145 g porcukor , 48 g kakaópor , 95 ml tejszín , 7 g zselatin (30 ml vízben)

 A zselatint beáztatjuk 30 ml hideg vízbe. A vizet, a porcukrot, a kakaót és a tejszínt folyamatosan kevergetve felforraljuk, majd 4-5 percig lassú tűzön gyöngyöztetjük. A tűzről levéve kicsit pihentetjük, hogy hűljön (kb. 10 perc). Ezután beleöntjük a zselatint, elkeverjük. Leszűrjük és félretesszük, időnként átkeverjük, hogy ne képződjön hártya a tetején. Mikor langyos ráöntjük a tortánkra .


                                      Jól kihűltve tálaljuk


Alapötlet a tortára : http://konyhalal.cafeblog.hu/2013/08/28/mascarpones-gesztenyetorta-sutes-nelkul/
a csillogos csokira : http://citromhab.blogspot.sk/2014/02/gesztenyekocka-tukorglazurral.html

2015. október 11., vasárnap

Néger kocka

Igazi vasárnapi süti :D

Hozzávalók :

 Tészta :
 4 tojás sárgája,20 dkg porcukor, 10 dkg margarin, 3 dkg kakaópor, 25 dkg liszt, 2 dl tej, 1 csomag sütőpor.

  Krém :
7 tojás fehérje, 30 dkg porcukor

 Csoki máz :
 20 dkg porcukor, 5 dkg kakaópor, 5 evőkanál tej, 5 dkg margarin.

Először elkészítjük a tésztát : a hozzávalókat összekeverjük,sütőpapírral kibélelt  tepsibe simítjuk és 180 °c -ra előmelegített sütőbe tűpróbáig sütjük.

Közben elkészítjük a krémet :  tojásfehérjéket a porcukorral, gőz felett kemény habbá verjük, (türelem (akkor jó, ha a habverő elkezd megállni benne) és a kihűlt tésztára kenjük.
 
A csoki máz: A porcukrot elkeverjük a kakaóporral és a tejjel, majd takarék lángon lassan felolvasztjuk sűrűn folyóssá, ha felolvadt levesszük a tűzről,és hozzákeverjük az 5 dkg margarint. Hagyjuk  langyosra hűlni, és a hab tetejére simítjuk egyenletesen. Hűtőbe tesszük 1 órára és már szeletelhetjük is.
 Szeletelés: forró vízbe mártogatott késsel .
                                         Jó étvágyat

2015. szeptember 6., vasárnap

Padlizsán krém

Kolléganőmtől kaptam a padlizsánt , így az alapanyag adott volt . Nagyon egyszerű elkészíteni .

Hozzávalók :

padlizsán , fokhagyma , 2-3 ek.tejföl, só , bors

A padlizsán megmossuk , felkarikázzuk . Megsózzuk elősször az egyik felét , majd a másikat is . A levet felitatjuk papírtörlővel és sütőpapírral kibélelt tepsibe tesszük . Előmelegített sütőbe puhára sütjük . Ha langyosra hűlt akkor lemixeljük , hozzákeverjük a tejfölt és az összezuzutt fokhagymát . Ha kell még megsózzuk . Pírítósal kínáljuk .
                                        Jó étvágyat

2015. május 9., szombat

Tojásos nokedli / Paleo

Imádom ..... ennyi ...


Hozzávalók :

Nokedli keverék / amit a Komárno-i Natura Bio Centrumba vettem https://www.facebook.com/naturabiocentrum?fref=ts / , 4 tojás , szalonna , hagyma

A nokedlit a zacskón leírtak alapján elkészítettem  . Szalonnát megsütöttem , hagymát üvegesre pirítottam , erre tettem a kifőtt nokedlit . Egy kicsit így is pirítottam , ráöntöttem a felvert tojást és készre pirítottam. Salátával tálaltam .
                 Jó étvágyat

2015. március 29., vasárnap

Gesztenyés szelet

Igazi vasárnapi süti .

Hozzávalók :

6 tojásos piskóta

500 g mascarpone , 500g gesztenyepüré , rum és cukor ízlés szerint

500ml tejszín , porcukor ízlés szerint

Csoki

Mascarponet a gesztenyepürével a porcukorral és a rummal jól kikeverjük és rákenjük a kihűlt piskótára . A tejszínhabot kemény habbá verjük  és rákenjük a gesztenyés masszára . Ráreszeljük a csokit és már lehet is enni .
                       Jó étvágyat