2014. július 13., vasárnap

Juhtúrós nokedli --- Bryndzové halušky --- GM

Mindíg is imádtam a juhtúrót akár nokedlire tettem , de csak sima vajas kenyérrel is szeretem .

Hozzávalók :

300 g Schär Mehl Farine univerzális GM liszt , 2 közepes nagyságú nyers burgonya , 2 tojás , só  , víz , 300 g juhtúró , szalona

A lisztbe belereszeljük a burgonyát , beleütjük a két tojást , sózzuk és annyi vízet adunk hozzá , hogy jó sűrű nokedli tésztát kapjunk . Hagyományos módon lobogó vízbe szagatjuk .Ha feljön a víz felszínére , 3-5 percig főzzük , Majd leszűrjük és hideg vízzel áttöblítjük . A szalonát megpirítjuk . Egy edénybe tesszük a leöblített nokedlit és elkeverjük a juhtúróval , ezután belekeverjük a szalonnát és egy kis szalonazsírral ízesítjük .
Tálaláskor tehetünk rá tejfölt is .
                                            Jó étvágyat




2014. május 11., vasárnap

Hatlapos süti

Finoooommmmmmm ......

Hozzávalók a tésztához :

600g liszt , 250g vaj , 100g porcukor , 1 tojás , 2 sütőpor , kevés tej

Hozzávalók a krémhez :

fél liter tej , 10g kakaó , 1 tojássárgája , 40g liszt , 200g cukor , 50g vaj

A tészta hozzávalói jól összegyúrjuk és 6 felé osztjuk , kinyújtjuk és tepsi hátulján hirtelen világosra sütjük .
A tejből , kakaóból , tojássárgájából , lisztből és a cukorból krémet főzünk , belekeverjük a vajat és még melegen megkenjük a lapokat .

                            Jó étvágyat





2014. április 27., vasárnap

Muffin

A legegyszerűbb és leggyorsabb édesség : D

Hozzávalók :

2 bögre liszt , 1 bögre porcukor , 1 bögre tej , fél bögre olaj , 1 tojás , 1 cs. sütőpor

fahéj , csoki , áfonya , lekvár , gyümölcs .....

Egy tálba a lisztett a cukrot és a sütőport összekeverjük . Egy másik tálba a tejet , olajat és a tojás jól kikeverjük . A két masszát összekeverjük . Ízlés szerint ízesítjük . Papírkapszlival kirakott muffinsütőbe kamalazzuk és  200 fokra előmelegített sütőbe készre sütjük .



                                                  Jó sütögetés :D

2014. április 26., szombat

Kígyórétes ---- GM


Egy kis finomság lisztérzékenyeknek :D

Hozzávalók 4 rúd réteshez :

500g Schär Mehl Farine --- GM liszt / vagy kinek mi vált be / , 250 g vaj , 1dl tej , 1 kk cukor , 2 tojás , 1-2 ek tejföl , csipet só , 20g élesztő vagy 1 cs GM - sütőpor
+1 tojás a kenéshez

Almás töltelékhez :

500g megtisztított lereszelt alma , fahéj és cukor ízlés szerint , gm - zsemlemorzsa

Túrós töltelékhez :

500g túró , 3 ek tejföl , 1 tojás , 1/2 citrom reszelt héja , 1cs vanilíás cukor , cukor ízlés szerint

Mivel én sütőport használtam így a tészta hozzávalóit csak összekevertem és jó sima tésztává dolgoztam . Ha élesztővel csináljuk akkor az élesztőt futtatjuk fel hagyományos módon . A tésztát osztjuk 4 részre . Nyújtsuk ki vékony téglalap alakúra . Gondolatba osztjuk 3 részre a két szélét vagdossuk be 1cm -renként . A közepébe szórjunk egy kis zsemlemorzsát és erre tegyük rá a jól összekevert almás töltelékünk felét , majd óvatossan hajtogatjuk rá a bevagdosott tésztacsíkokat . Óvatossan tegyük átt a tepsinkre , mindegyik tésztával így járjunk el . Az elkészített réteseket kenjük le felvert tojással és 200 fokra előmelegített sütőbe 25-30  perc alatt készre sütjük . Tálaláskor szórjuk meg porcukorral .
A tésztáinkat megtölthetjük akár mákkal , meggyel , sárgabarackkal .... ki mit szeret .





                                                 Jó étvágyat !

2014. április 21., hétfő

Húsvéti aszpikos tojás

Minden évben kipróbálok valami újdonságot , idén erre az aszpikos tojásra esett a választás . Az a jó ebben a receptben , hogy a fantáziánkra van bízva , hogy mit teszünk bele vagy épp mi van a hűtőben .

Hozzávalók :

10 kimosott - kiszárított tojáshéj ,1cs zselatín / fél liter vízhez / 2 főtt tojás , retek , újhagyma , paprika , snidling , sonka - szalámi ........

A tojás már régebb óta gyűjtöttem , mikor rántottát csináltam , akkor nem ketté törtem a tojás , hanem a tetejére csináltam egy nagyobb lyukat jól kimostam vízzel , és lyukkal lefelé tettem , hogy a víz kifolyon és jól kiszáradjanak .
A hozzávalókat apróra vágjuk és beletesszük a tojáshéjba , a zselatínt a csomagon leírtak szerint elkészítjük és belekanalazzuk az előkészített tojáshéjba . Nekem pont elég volt a fél liter zselatín . Legalább 1 éjszakára hűtőbe tesszük . Másnap óvatossan leszedjük a tojáshéjat , és tálaljuk .


                                                   Jó étvágyat !