2013. december 7., szombat

Mikulás muffin

Egy kis mikulás muffin ... vörös bársony tésztával .

Hozzávalók :

250g sima liszt , 1ek kakaó , 300g kristálycukor , 120g puha vaj , 2 tojás , 2 tk vanília kivonat , 2,5 dl író / cmar , vagy kefír/ , 2 tk piros folyékony ételfesték , 2 tk ecet , 2 tk szódabikarbóna

Hozzávalók a krémhez :

250g mascarpóne , 500ml tejszín hab, 200g porcukor

Hozzávalók a díszítéshez :

piros - fehér és fekete K2 tortabevonó massza , arany ételfesték

A tésztához a vajat a cukorral habosra keverjük hozzáadjuk a tojásokat és még így is jól kidolgozzuk . Hozzáöntjük az írót , a sütőporral elkevert lisztet , a kakaót , az ételfestéket , az ecetet és a szódabikarbónát és jól összekeverjük . A muffinfomát rajuk ki papírokkal és ebbe kanalazzuk bele a masszát . 200 fokra előmelegített sütöbe készer sütjük . 

A krémhez a 3dl tejszínhabot kemény habbá verjük . A mascarpónet kikeverjük a 150g cukorral és adagonként  hozzá adjuk a kemény habot , nagyon óvatossan keverjük össze a habbal . A muffint kivesszük abból a papírból amiben sült így könnyebben tudunk vele dolgozni  . A muffin tetejét levágjuk és óvatossan kikanalazzuk a muffin belsejét és ide töltjük bele a krémet . . A muffin levágott tetejét lekenjük a cukorral kikevert vajjal rátesszük a piros masszánkat , a fekete,,övet" cukorsirup segítségéval hozzáragasztjuk a piros massánkhoz . Egy csíkba lekenjük megint a piros masszánkat cukorsziruppal és raáragasztjuk az apró golyókat vagy a hópihéket . A tésztát visszatesszük a muffin tetejére és erre helyezzük az aranyra festett  övcsattot .

2013. november 29., péntek

Cappuccino szelet

Igazi hétvégi süti egyszerű és nagyon finooooommmmm

Hozzávalók a tésztához :

8 tojás , 8ek sima liszt , 8 ek porcukor , 1 cs sütőpor , 1dl olaj

Hozzávalók a krémhez :

2 zacskó vaníliás puding , 6 dl tej , 250g vaj , 200g porcukor , 1 vaníliás cukor , 2 csapott tk instant kávé , 1ek forró víz

Elősször megsütjük a piskótát , a tojássárgáját a cukorral fehéredésig keverjük majd hozzáadjuk a sütőporos lisztet és az olajat és azzal is simára dogozzuk  , majd óvatossan hozzákeverjük a kemény habbá vert tojásfehétjét . A masszánkat két sütőpapírral kibélelt tepsire öntjük és 200 fokra előmelegített sütőbe 20 perc alatt vagy tűprobáig készre sütjük . Amíg sül a piskóta megfőzzük a tejbe a pudingot és hagyjuk kihűlni . A vajat a cukrokkal is jól kikeverjük és a már kihűlt pudighoz keverjük . A krém felét az egyik kihűlt piskótákra kenjük . A maradék krémhez keverjük a kihűlt instant kávénkat . A másik piskótát rátesszűk a vanília krémre és erre kenjük a kávés krémet . Villával húzunk bele hullámokat . Díszíthetjük csokireszelékkel vagy szitálhatunk a tetejére kakaóport .
                                       Jó étvágyat

2013. november 24., vasárnap

Mézes puszedli

Ezt a receptet egy 80 év feletti nénitől Etelka nénitől kértem el . Mikor még bírta a lába ellátogatott hozzánk és mindíg hozott Mézes puszedli . Mivel jövő héten itt van advent első hétvégéje , így ráhangolodás gyanánt megsütöttem - Hát nagy volt az öröm ... --- ezek után biztos gyakrabban fogok sütni .

Hozzávalók :

1/2 kg sima liszt , 3 egész tojás , 250g porcukor , 200g méz , 1kk szódabikarbóna , csapott kk fahéj , csapott kk mézeskalács fűszer

1 tojás , dió

A hozzávalókat jól összedolgozzuk és legalább egy órára hűtőbe tesszük . Ha kivesszük a tésztát akkor vegyük ketté és az másik részt addig tegyük a hűtőbe . A tésztát sodorjuk ki és egy kör alakú pogácsa szagattóval szaggasuk ki a puszedliket , rakjuk sütőpapírral kibélelt tepsire kenjük le a felvert tojással és díszítjük dióval . Ugyanígy csináljuk meg a tészta másik felét is .  200 fokra előmelegített sütőbe 25-30 perc alatt készre sütjük .


















                                           Jó étvágyat

2013. november 23., szombat

Farönk torta - évfordulónkra

Ünnepi torta .... nagyon finom



Hozzávalók tészához :

6 tojás , 6 ek liszt , 6 ek cukor , 6ek víz , 6 ek olaj , 1/2 cs sütőpor ,

A tojássárgáját a cukorral jól kikeverjük  belekeverjük a lisztet és a sütőport és nagyon óvatossan belekeverjük a kemény habbá vert tojásfehérjét . Két sütőpapírral tepsire elosztjuk , és 200 fokra előmelegítet sütőbe 20 perc alatt készre sütjük , és hagyjuk kihűlni .


Ganache krémhez :

300g ét csoki , 300 ml tejszín ,

A tejszínt felforraljuk és az összetört csokira öntjük és hagyjuk 3-5 percig pihenni és csak ezután keverjük meg . Legalább egy éjszakára tegyük a hűtőbe . Másnap mixerrel jól kidolgozzuk .

K2 burkoló massza , ételszínezék , vaj porcukor

Mindkét piskótatésztát hosszába ketté vágjuk a krémet 4 felé osztjuk és elkenjük a tésztán . Elkezdjük feltekerni egymásra , így kapunk egy ,,rönköt" . a külsejét lekejük a cukorral kikevert vajjal . és beburkoljuk . Díszítésre csak a fantáziánk szabhat határt .



2013. november 20., szerda

Diós torta kávés krémmel töltve

Egyik kedvenc tortám , ritkán készítem mert fiam allergiás a dióra , de neki lett Tiramisu , így mindenki boldog volt .

Hozzávalók :

8 tojás , 8 ek porcukor , 4 ek liszt , 6ek darált dió , 1/2 cs sütőpor

A tojássárgáját a cukorral jól kikeverjük  hozzáadjuk a diót a lisztet éa a sütőport és ezzel is jól elkeverjük . A tojásfehérjéből kemény habot verünk és óvatossan hozzákeverjük a diós masszánkhoz . 200 fokra előmelegített sütőben 20-25 perc alatt készre sütjük süthetjük tortaformában vagy sima tepsin is.  Hagyjuk kihűlni .

A kávés krémhez :

150g vaj , 150 porcukor , 1 tojássárgája , 2 1/2 dl tej , 50g daraliszt , 2 ek kávé , 3ek forró víz

A vajat a cukorral jól kikeverjük  és a tojássárgáját is beledolgozzuk . A tejben elkeverjük a daralisztet és sűrű masszát főzünk belőle hagyjuk hűlni . A kávét leforrázuk a vízzel és ezt is kihűtjük . Amikor mindenb szobahőmérsékletű összekeverjük a vajas masszát a kávét és a sűrű kását . 0s ezzel töltjük meg a már kihűlt diós piskótánkat . Darált dióval megszórjuk a tetejét és az oldalát és fél dióval díszítünk  minden szeletet .


                                                       Jó étvágyat