Maradék tojásfehérjét használtam fel , már készítettem Pavlovát akkor is nagy sikere volt http://ajakonyhaja.blogspot.sk/2013/01/narancsos-pavlova.html , most nagyon hamar elfogyott .
Hozzávalók :
5 tojásfehérje , 250 g pocukor , 2 ek étkezési keményítő , csipet só , 1 kk citromlé
Tetejére :
200ml tejszín 2 ek porcukor , 200g áfonya , 100g mandarin kompót
A sütőt 180 fokra melegítjük . Közben a tojásfehérjét kemény habbá
verjük a sóval és a citromlével. Hozzáadjuk a porcukrot és a keményítőt
és legalább 3-4 percig magas fokozaton verjük , amíg kemény szilárd
habot nem kapunk . Halmozzuk a masszánkat a sütőpapírral kirakott
sütőlemez közepére és kanálal gömbölyűre igazítjuk el . Mehet a sütőbe ,
a hőfokot vegyük vissza 150 fokra , és 1- 1 1/4 órát süssük . Ha már
megsült kapcsoljuk ki a sütőnket nyissuk ki egy kicsit az ajtót és így
hűtsük ki . Ha kihűlt akkor vegyük le óvatosan a sütőpapírt .
Verjük fel a tejszínhabot kemény habbá , tegyük bele a cukrot és halmozzuk a habcsók tortánkra és díszítjük a gyümölcsökkel .
2013. szeptember 22., vasárnap
2013. szeptember 21., szombat
Sült kacsa comb , almás lila káposztával és hagymás tört burgonyával
Egy ki könnyű vasárnapi ebéd :D
Hozzávalók :
Kacsacombok , só
A kacsacombokat jól besózzuk , beletesszük a kacsasütőbe letakarjuk a tetejével és 200 fokra előmelegített sütőbe 1,5 órán átt ,, pároljuk " ha megpuhult levesszük a tetejét és pirosra-ropogosra sütjük .
Hozzávalók az almás káposztához :
1 fej lila káposzta , 3 savanykás alma , cukor , só , ecet , köménymag
Amíg a cukor karamelizálódik a káposztát vékonyra szeljük , és rátesszük a karamelre , sózzuk és megvárjuk amíg levet enged és csak utána keverjük meg . Lereszeljük az almát és hozzátesszük a káposztánkhoz és ízesítjük köménymaggal és hagyjuk készre párolni . Ha megpárolódott akkor ízesítjük még ecettel .
Hozzávalók a burgonyához :
1 kg burgonya , só , 3 nagyobb fej hagyma , kacsazsír
A burgonya amíg fő megpirítjuk a hagymát a kacsazsíron . Ha mindkettő elkészült összekeverjük és tálaljuk .
Hozzávalók :
Kacsacombok , só
A kacsacombokat jól besózzuk , beletesszük a kacsasütőbe letakarjuk a tetejével és 200 fokra előmelegített sütőbe 1,5 órán átt ,, pároljuk " ha megpuhult levesszük a tetejét és pirosra-ropogosra sütjük .
Hozzávalók az almás káposztához :
1 fej lila káposzta , 3 savanykás alma , cukor , só , ecet , köménymag
Amíg a cukor karamelizálódik a káposztát vékonyra szeljük , és rátesszük a karamelre , sózzuk és megvárjuk amíg levet enged és csak utána keverjük meg . Lereszeljük az almát és hozzátesszük a káposztánkhoz és ízesítjük köménymaggal és hagyjuk készre párolni . Ha megpárolódott akkor ízesítjük még ecettel .
Hozzávalók a burgonyához :
1 kg burgonya , só , 3 nagyobb fej hagyma , kacsazsír
A burgonya amíg fő megpirítjuk a hagymát a kacsazsíron . Ha mindkettő elkészült összekeverjük és tálaljuk .
2013. szeptember 17., kedd
Baconba tekert almás csirke hercegnőburgonyával
Volt egy kis othoni-papírmunkám , és szerintem a legegyszerűbb kaja munka mellé a sültcsirke , de hogy ne a hagyományos legyen , beütöttem a keresőbe az almát és a csirkét .... ezer meg ezer receptett dobot ki . Mivel bacon is volt a hűtőben ezt hoztam ki belőle ...
Hozzávalók :
5 db egész csirkecomb , 2 nagyobb alma , 300g bacon , só
A csirkcombokat ketté vágjuk , sózzuk és félretesszük . Az almát cikkekre vágjuk . Kiterítünk 1 szelet bacont ráteszünk egy darab csirkecombot , és teszünk mellé 2-3 szelet almát , és feltekerjük , beletesszük egy tepsibe egymás mellé és 200 fokra előmelegített sütőbe 60 percig sütjük alufóliával letakarva , ha letelt az idő akkor levesszük a fóliát és 30 perc alatt készre pirítjuk .
Hozzávalók a hercegnőburgonyához :
1kg burgonya , 120g vaj , 4 db tojássárgája , só
A burgonyát sós vízben megfőzzük , áttörjük , belekeverjük a vajat és a tojássárgáját és jól kikeverjük . Csillagformájú tortadíszítőbe kanalazzuk és kis halmokat nyomunk belőle sütőpapíral kibélelt tepsire . 200 fokra előmelegített sütőben /én grill fokozatra tettem / aranybarnára pirítjuk .
Jó étvágyat
Hozzávalók :
5 db egész csirkecomb , 2 nagyobb alma , 300g bacon , só
A csirkcombokat ketté vágjuk , sózzuk és félretesszük . Az almát cikkekre vágjuk . Kiterítünk 1 szelet bacont ráteszünk egy darab csirkecombot , és teszünk mellé 2-3 szelet almát , és feltekerjük , beletesszük egy tepsibe egymás mellé és 200 fokra előmelegített sütőbe 60 percig sütjük alufóliával letakarva , ha letelt az idő akkor levesszük a fóliát és 30 perc alatt készre pirítjuk .
Hozzávalók a hercegnőburgonyához :
1kg burgonya , 120g vaj , 4 db tojássárgája , só
A burgonyát sós vízben megfőzzük , áttörjük , belekeverjük a vajat és a tojássárgáját és jól kikeverjük . Csillagformájú tortadíszítőbe kanalazzuk és kis halmokat nyomunk belőle sütőpapíral kibélelt tepsire . 200 fokra előmelegített sütőben /én grill fokozatra tettem / aranybarnára pirítjuk .
Jó étvágyat
2013. szeptember 14., szombat
Lego Ninjago torta
Keresztfiam 4 éves lett . Nagyon szeret legozni és a kedvence a Lego Ninjago , így nem volt kérdés , hogy milyen lessz a torta ,, formája " .
Hozzávalók :
10 tojás , 10 ek porcukor , 10 ek sima liszt , 1dl olaj , 1 dl víz , 1 tasak sütőpor , piros-zöld-kék- és barna ételfesték
A tojássárgáját a cukorral fehéredésig keverjük , beleöntjük az olajat és a vízet , majd hozzáadjuk a sütőporos lisztet és a kemény habbá vert tojásfehérjét és óvatossan összekeverjük . 4 kisseb tálba veszünk ki 3-3 evőkanálnyi masszát és az ételfestékkel színezzük be , Muffinformákban 200 fokra előmelegített sütőbe 25 perc alatt sütjük készre . Ha megsültek akkor a sima piskóta masszánkól öntsünk egy keveset a sütőpapírral kibélelt tepsire erre rakjuk rá a már megsűlt színes muffinokat és öntsük rá a maradék piskótamasszánkat . Így sütjük 200 fokra előmelegített sütőben 25-30 percig . Ha megsült akkor rácson hagyjuk kihűlni .
Hozzávalók a krémhez :
300ml tejszín , 500 g mascarpone , 100g porcukor
Lekvár
K2 tortaburkoló massza
A mascarponet a cukorral jól kikeverjük . A tejszínt keményhabbá verjük és óvatossan hozzákeverjük a mascarpones masszához .
A piskótánkat mivel elég magas így félbe vágjuk és utána keresztbe így kapunk 4 tésztadarabot .A tésztát megkenjük a lekvárral , erre jön a krémünk , megint piskóta , lekvár és krém addig ismételjük amíg el nem fogy a piskótánk .
A felsőre ne tegyünk semmit , mert ezt csak sima 250g vajat kikeverünk 150g porcukorral és ezzel kenjük be a tetejét és az oldalát , hogy a K2 masszánkat rá tudjuk szépen tenni és díszítjük még K2 - masszából kivávott lego kockákkal . És el ne felejtsük a legófigurákat is .
Jó munkát és jó étvágyat
Hozzávalók :
10 tojás , 10 ek porcukor , 10 ek sima liszt , 1dl olaj , 1 dl víz , 1 tasak sütőpor , piros-zöld-kék- és barna ételfesték
A tojássárgáját a cukorral fehéredésig keverjük , beleöntjük az olajat és a vízet , majd hozzáadjuk a sütőporos lisztet és a kemény habbá vert tojásfehérjét és óvatossan összekeverjük . 4 kisseb tálba veszünk ki 3-3 evőkanálnyi masszát és az ételfestékkel színezzük be , Muffinformákban 200 fokra előmelegített sütőbe 25 perc alatt sütjük készre . Ha megsültek akkor a sima piskóta masszánkól öntsünk egy keveset a sütőpapírral kibélelt tepsire erre rakjuk rá a már megsűlt színes muffinokat és öntsük rá a maradék piskótamasszánkat . Így sütjük 200 fokra előmelegített sütőben 25-30 percig . Ha megsült akkor rácson hagyjuk kihűlni .
Hozzávalók a krémhez :
300ml tejszín , 500 g mascarpone , 100g porcukor
Lekvár
K2 tortaburkoló massza
A mascarponet a cukorral jól kikeverjük . A tejszínt keményhabbá verjük és óvatossan hozzákeverjük a mascarpones masszához .
A piskótánkat mivel elég magas így félbe vágjuk és utána keresztbe így kapunk 4 tésztadarabot .A tésztát megkenjük a lekvárral , erre jön a krémünk , megint piskóta , lekvár és krém addig ismételjük amíg el nem fogy a piskótánk .
Jó munkát és jó étvágyat
2013. szeptember 13., péntek
Szilvásgombóc
Náluk is teríttékre került a szilvásgombóc .
Hozzávalók :
1 kg burgonya , 360g rétes liszt , diónyi vaj
20 szem szilva , kristálycukor , fahéj
300g zsemlemorzsa , 4 ek olaj , fahéj , cukor
A burgonyát héjával eggyüt sós vízben előzőnap megfőzzük .
Megpucoljuk a kihűlt burgonyát és krumplinyomón áttöjük . Egy edényben a krumplit a lisztet és a vajat jól összedolgozzuk . Lisztezett deszkán kinyújtjuk és 20 egyforma kockára vágjuk . A szilvát kimagozzuk és összekeverjük a cukorral és a fahéjjal . Mindeggyik tésztakockára teszünk 1 szilva szemet és gombócot formálunk belőle . Forrásban lévő vízbe rakjuk , és ha feljöttek a víz felszínére még 3 percig főzzük . Addig olajon lepirítjuk a zsemlemorzsát ízesítjük a cukorral és a fahéjjal . A megfőt gombócokat mindjár beleforgatjuk a zsemlemorzsába és tálalhatjuk is .
Jó étvágyat
Hozzávalók :
1 kg burgonya , 360g rétes liszt , diónyi vaj
20 szem szilva , kristálycukor , fahéj
300g zsemlemorzsa , 4 ek olaj , fahéj , cukor
A burgonyát héjával eggyüt sós vízben előzőnap megfőzzük .
Megpucoljuk a kihűlt burgonyát és krumplinyomón áttöjük . Egy edényben a krumplit a lisztet és a vajat jól összedolgozzuk . Lisztezett deszkán kinyújtjuk és 20 egyforma kockára vágjuk . A szilvát kimagozzuk és összekeverjük a cukorral és a fahéjjal . Mindeggyik tésztakockára teszünk 1 szilva szemet és gombócot formálunk belőle . Forrásban lévő vízbe rakjuk , és ha feljöttek a víz felszínére még 3 percig főzzük . Addig olajon lepirítjuk a zsemlemorzsát ízesítjük a cukorral és a fahéjjal . A megfőt gombócokat mindjár beleforgatjuk a zsemlemorzsába és tálalhatjuk is .
Jó étvágyat
Feliratkozás:
Bejegyzések (Atom)