2013. szeptember 22., vasárnap

Áfonyás - Mandarinos Pavlova

Maradék tojásfehérjét használtam fel , már készítettem Pavlovát akkor is nagy sikere volt http://ajakonyhaja.blogspot.sk/2013/01/narancsos-pavlova.html , most nagyon hamar elfogyott .

Hozzávalók :

5 tojásfehérje , 250 g pocukor , 2 ek étkezési keményítő , csipet só , 1 kk citromlé

Tetejére :

200ml tejszín 2 ek porcukor , 200g áfonya , 100g mandarin kompót

A sütőt 180 fokra melegítjük . Közben a tojásfehérjét kemény habbá verjük a sóval és a citromlével. Hozzáadjuk a porcukrot és a keményítőt és legalább 3-4 percig magas fokozaton verjük , amíg kemény szilárd habot nem kapunk . Halmozzuk a masszánkat a sütőpapírral kirakott sütőlemez közepére és kanálal gömbölyűre igazítjuk el . Mehet a sütőbe  , a hőfokot vegyük vissza 150 fokra , és 1- 1 1/4 órát süssük . Ha már megsült kapcsoljuk ki a sütőnket nyissuk ki egy kicsit az ajtót és így hűtsük ki . Ha kihűlt akkor vegyük le óvatosan a sütőpapírt .
Verjük fel a tejszínhabot  kemény habbá , tegyük bele a cukrot és halmozzuk a habcsók tortánkra és díszítjük a gyümölcsökkel .

2013. szeptember 21., szombat

Sült kacsa comb , almás lila káposztával és hagymás tört burgonyával

Egy ki könnyű vasárnapi ebéd :D

Hozzávalók :

Kacsacombok , só

A kacsacombokat jól besózzuk , beletesszük a kacsasütőbe letakarjuk a tetejével és 200 fokra előmelegített sütőbe 1,5 órán átt ,, pároljuk "  ha megpuhult levesszük a tetejét és pirosra-ropogosra sütjük .

Hozzávalók az almás káposztához :

1 fej lila káposzta , 3 savanykás alma , cukor , só , ecet , köménymag

Amíg a cukor karamelizálódik a káposztát vékonyra szeljük , és rátesszük a karamelre , sózzuk és megvárjuk amíg levet enged és csak utána keverjük meg . Lereszeljük az almát és hozzátesszük a káposztánkhoz és ízesítjük köménymaggal és hagyjuk készre párolni . Ha megpárolódott akkor ízesítjük még ecettel .

Hozzávalók a burgonyához :

1 kg burgonya , só , 3 nagyobb fej hagyma , kacsazsír

A burgonya amíg fő megpirítjuk a hagymát a kacsazsíron . Ha mindkettő elkészült  összekeverjük  és tálaljuk .

2013. szeptember 17., kedd

Baconba tekert almás csirke hercegnőburgonyával

Volt egy kis othoni-papírmunkám  , és szerintem a legegyszerűbb kaja munka mellé a sültcsirke  , de hogy ne  a hagyományos legyen , beütöttem a keresőbe az almát és a csirkét .... ezer meg ezer receptett dobot ki . Mivel bacon is volt a hűtőben ezt hoztam ki belőle ...

Hozzávalók :

5 db egész csirkecomb , 2 nagyobb alma , 300g bacon , só

A csirkcombokat ketté vágjuk , sózzuk és félretesszük . Az almát cikkekre vágjuk . Kiterítünk 1 szelet bacont ráteszünk  egy darab csirkecombot , és teszünk mellé 2-3 szelet almát , és feltekerjük , beletesszük egy tepsibe egymás mellé és 200 fokra előmelegített sütőbe 60 percig sütjük alufóliával letakarva , ha letelt az idő akkor levesszük a fóliát és 30 perc alatt készre pirítjuk . 


Hozzávalók a hercegnőburgonyához :

1kg burgonya , 120g vaj , 4 db tojássárgája , só

A burgonyát sós vízben megfőzzük , áttörjük , belekeverjük a vajat és a tojássárgáját és jól kikeverjük . Csillagformájú tortadíszítőbe kanalazzuk és kis halmokat nyomunk belőle sütőpapíral kibélelt tepsire . 200 fokra előmelegített sütőben /én grill fokozatra tettem / aranybarnára pirítjuk .

                                                 Jó étvágyat

2013. szeptember 14., szombat

Lego Ninjago torta

Keresztfiam 4 éves lett . Nagyon szeret legozni és a kedvence a Lego  Ninjago , így nem volt kérdés , hogy milyen lessz a torta ,, formája " .


Hozzávalók :

10 tojás , 10 ek porcukor , 10 ek sima liszt , 1dl olaj , 1 dl víz , 1 tasak sütőpor , piros-zöld-kék- és barna ételfesték

A tojássárgáját a cukorral fehéredésig keverjük , beleöntjük az olajat és a vízet , majd hozzáadjuk a sütőporos lisztet és a kemény habbá vert tojásfehérjét és óvatossan összekeverjük . 4 kisseb tálba veszünk ki 3-3 evőkanálnyi masszát és az ételfestékkel színezzük be , Muffinformákban 200 fokra előmelegített sütőbe 25 perc alatt sütjük készre . Ha megsültek akkor a sima piskóta masszánkól öntsünk egy keveset a sütőpapírral kibélelt tepsire erre rakjuk rá a már megsűlt színes muffinokat és öntsük rá a maradék piskótamasszánkat . Így sütjük 200 fokra előmelegített sütőben 25-30 percig . Ha megsült akkor rácson hagyjuk kihűlni .


Hozzávalók a krémhez :

300ml tejszín , 500 g mascarpone , 100g porcukor

Lekvár

K2 tortaburkoló massza

A mascarponet a cukorral jól kikeverjük . A tejszínt keményhabbá verjük és óvatossan hozzákeverjük a mascarpones masszához .

A piskótánkat mivel elég magas így félbe vágjuk és utána keresztbe így kapunk 4 tésztadarabot .A  tésztát megkenjük a lekvárral , erre jön a krémünk , megint piskóta , lekvár és krém addig ismételjük amíg el nem fogy a piskótánk . 
A felsőre ne tegyünk semmit , mert ezt csak sima 250g vajat kikeverünk 150g porcukorral és ezzel kenjük be a tetejét és az oldalát , hogy a K2 masszánkat rá tudjuk szépen tenni és díszítjük még K2 - masszából kivávott lego kockákkal . És el ne felejtsük a legófigurákat is .
                                   Jó munkát és jó étvágyat




2013. szeptember 13., péntek

Szilvásgombóc

Náluk is teríttékre került a szilvásgombóc .

Hozzávalók :

1 kg burgonya , 360g rétes liszt , diónyi vaj

20 szem szilva , kristálycukor , fahéj

300g zsemlemorzsa , 4 ek olaj , fahéj , cukor

A burgonyát héjával eggyüt sós vízben előzőnap megfőzzük .

Megpucoljuk a kihűlt burgonyát és krumplinyomón áttöjük . Egy edényben a krumplit a lisztet és a vajat jól összedolgozzuk . Lisztezett deszkán kinyújtjuk és 20 egyforma kockára vágjuk . A szilvát kimagozzuk és összekeverjük a cukorral és a fahéjjal . Mindeggyik tésztakockára teszünk 1 szilva szemet és gombócot formálunk belőle . Forrásban lévő vízbe rakjuk , és ha feljöttek a víz felszínére még 3 percig főzzük . Addig olajon lepirítjuk a zsemlemorzsát ízesítjük a cukorral és a fahéjjal . A megfőt gombócokat mindjár beleforgatjuk a zsemlemorzsába és tálalhatjuk is .
                                            Jó étvágyat