2012. október 31., szerda

Hallowen-i muffinok

Igaz , hogy már gyártottam Hallowen-i kekszeket ... de az mind el is fogyott . Mivel nincs suli  , így még nagyobb az igény az édességre  . Gondoltam valami egyszerűt összedobok , szerintem a muffinoknál nincs egyszerűbb édesség . Van saját kipróbált muffin receptem  , de szeretk mindíj újjítani  , ezt a receptet ma találtam a Főzni jó-tesco konyha oldalon . Kipróbáltam és finom  , nem száraz muffint kaptam . De nem is én volnék ,  ha nem turbóznám fel , mert azért csak belefér valami a közepébe.... valami kis meglepi!!!!!!


Íme a recept:

8 dkg vaj
5 dkg étcsoki
15 dkg cukor
1 ek Tej
2 dl tejföl
1 db tojás
20 dkg liszt
1 tk sütőpor
fahéj , túró , mogyorókrém , lekvár

Melegítsük elő a sütőt 200 fokra. Egy lábosban olvasszuk fel a vajat, a csokoládét és a cukrot. Adjuk hozzá a tejet és a tejfölt. Ha kellően kihűlt, a felvert tojást is tegyük bele. A lisztet , fahéjat és sütőport keverjük össze, és adjuk hozzá az előző masszát. A muffinformába tegyünk papírt, majd kanalazzuk bele a tésztát ( én elősször kevesebbet tésztát tettem , hogy bele tudjam tenni a tölteléket : a túrót , mogyorókrémel , vagy akár küön külön vagy csak lekvárt és még rákanalaztam egy kis tésztát). Kb: 25-30 percig süssük a muffinokat (tűpróba) . 
 Olvasszuk fel a mázhoz a fehér és az étcsokoládét. A kihűlt muffinokat kenjük be étcsokoládéval, és a fehércsokival rajzoljunk rá sprirált. Majd gyorsan, még mielőtt megkötne a máz, egy fogpiszkálóval sugár alakba a muffin közepétől húzzunk vonalakat kifelé.

A másik fajtához felvertem tejszínt kemény habbá tettem bele cukrot és kakaóport .Ezzel megkentem a muffin tetejét és gumicukorral díszítettem .

Jó étvágyat
Ja és mindjárt lehet belőle készíteni dupla adagot .

2012. október 29., hétfő

Sült szarvas comb áfonya mártással és házi krokettel

Egy kedves barátnőm és férje meglepett benünket vad husival  , így gondoltam meg lessz a vasárnapi ebéd . Úgy döntöttem  , hogy megsütöm .
Hozzávalók :
Kb. 1-1,5kg szarvas /tehén- remélem jót írtam /  comb , 2 fej hagyma , 3db répa , 2 db petrezselyem , olaj , 2 csomag vadfűszerkeverék , és ami a lényeg vörösbor
A vadat előző nap bepácoljuk , fél liter borban elkeverjük a vadfűszer keveréket és ebben a pácban hagyjuk letakarva legalább 1 éjszakát pácolódni többször meglocsoljuk vagy megforgatjuk , de ne sózzuk . Elösször a hagymát üvegesre pirítjuk , hozzákeverjük a zöldségeket ezt is lepirítjuk. Kiszedjük a zöldségeket és a húst letörülgetjük és megpirítjuk mindegyik oldalát . Egy olyan edénybe /jénai tál/ tesszük a húst , aminek van teteje is . Ráöntjük a páclevünket  , a hagymát és a zöldséget is . Letakarjuk elősször párolódjon legalább 2-3 órán átt , hogy a husi jó omlós legyen . Közben többször megöntzzük és ha nagyon elpárolog a leve  , akkor öntjük fel még borral vagy lehet alaplével is.Ha már megpárolódott  , akkor levesszük a fedőtt és készre sütjük.Szeleteljük fel a husit  .
Áfonya szósz :
1 üveg áfonya kompót , 3evőkanál meggylekvár , 2dl vörösbor , kukoricakményítő/Solamyl/
Az áfonyát áttöröm szűrőn , hogy a magja és a héja ne menjen a mártásba . Mindent alapanyagot a keményítőn kívül összefőzünk kb.: 5 percig és a legvégén beleöntöm a 2 evőkanál vízzel  kikevert keményítőt , hogy egy kicsit sűrű mártást kapjunk .
Burgonyakrokett :
800gr burgonya , 50g vaj , 2 tojássárgája , só , szerecsendió ....  liszt ,tojás , zsemlemorzsa
A burgonyát megfőzzük sós vízbe , áttörjük belekeverjük a vajat és a szerecsndiót , és hagyjuk egy kicsit kihülni . Ekkor belekeverjük a tojássárgáját és jól összedolgozzuk.A henger formájú kroketteket beleforgatjuk a lisztbe , tojásba és zsemlemorzsába . Forró olajba aranybarnára sütjük.




Jó étvágyat 


2012. október 28., vasárnap

Hallowen- i hangulat

Mivel szeretek új és érdekes recepteket kipróbálni és most mindenhol tombol  Hallowen-i  feelingel , így gondoltam kipróbálom mit szólnak a fiuk ehhez a hangulatomhoz.Elősször csak kerülgették , nézegették a sütiket , aztán csak rá szánták magukat , hogy megkóstolják . El is fogyott...akkor ez valamit jelent?????
Linzer pálcikák - Én így neveztem el http://thedecoratedcookie.com/ oldalon találtam  , itt le van írva a recept is , de én a saját bevált recepttel készítettem el.
Íme a hozzávalók :
tészta :
300 g sima liszt , 200g vaj , 1 tojássárgája , 100g cukor , késhegynyi sütőpor
díszítőhab :
1 tojásfehérje kb 100-150g porcukor , ételfestékek
Mindent jól összedolgozunk és kb 1 órára hűtőbe tesszük pihenni . Kinyújtjuk és kb 1cm x 10cm - re vágjuk , 280 fokra előmelegített sütőbe  kb 5- 8 perci sűtjük , figyeljünk oda mert hamar megkapódik . A kihült tésztát a felvert  tojáshabbal ízlés szerint díszítjük . A szemekre fehércsokit és ét csokit külön ovasztottam fel és azzal csináltam .

Boszi ujjak
Hozzávalók :
250g liszt , 150 g vaj , 200g őrölt mandula , 150g pocukor , 2 tojás , 50 g hántolatlan egész mandula , késhegynyi sütőpor , meggylekvár
Az alapanyagokat jól összedolgozzuk , én bettetem ezt a tésztát is a hűtőbe . 35-40 darabra osztjuk , hogy kb mutatóujjnyi hosszú és vastag hengereket formálunk belőle . A hegerek közepén bütyköket formálunk, és az egyik végébe belenyomjuk a hántolatlan mandulát és megkenjük lekvárral . Éles késsel ráncokat vagdosunk az ujjakba . 180fokos előmelegített sütőbe kb 10 percig sütjük . Ha kihűlt a másik végét belemártjuk lekvárba  , így még ilyesztőbb lessz .

Próbáljátok ki...
Jó étvágyat hozzá



2012. október 24., szerda

Mákos almás pite

Hétfőn délelőt csak úgy nézegettem a sütis recepteket . Mivel nagyon jó idő volt  , gondoltam készíttek valami gyümölcsös könnyű sütit . Erre rátalálta Marázi Gabriella- gabicsek.blogspot.hu oldalán erre a NAGYON MÁKOS sütire . Nagyon guszta volt és Gabi nagyon dícsérte  , hogy könnyű elkészíteni és az ő családjának nagyon ízlett . Egy kicsit áttalakítottam a mi ízlésünkre.
Íme a recept :
Tészta :
600 gr rétesliszt , 300g sütőmargarin/palmarin/ , 15 dkg porcukor , 2 tojássárgája , 1 csomag sütőpor , 3-4 evőkanál tej ...  jól összegyúrjuk és amíg a mákos masszát csináljuk beteszük hűtőbe .
Töltelék :
400 gr darált mák , 150 gr cukor , 5 dl tej , 100g búzadara , 1 citrom reszelt héja , 2 tojásfehérje , 6db közepes alma / 150 g mazsolát is lehet bele tenni  , de én kihagytam , mert nem szeretjük/, meggy lekvár


A tejet a cukorral felforralom  , belöntöm a mákot a darával és addig főzöm  , amíg jól megduzzad / kb.1-2 perc /. Ha kihült belekeverem a citrom reszelt héját /mazsolát/ és a meghámozott lereszelt almát . A tojásfehérjéket kemény habbá verem és óvatossan a mákos masszába keverem .

A tésztát kétfelé osztom , ki sodrom beleteszem tepsibe , ráöntöm a mákos tölteléket , erre kanalazok meggylekvárt , és befedem a másik lappal . Itt ott megszúrkálom és előmelegített sütőbe 200 fokon kb 30 percig sütjük / vagy amíg a tészta el nem válik a tepsitől /.

Nagyon finom , nem száraz . Én ezt a tészta receptet használom az almás pitéhez is .
Jó étvágyat!



2012. október 23., kedd

Finom kuglóf

Több fajta kuglóf receptet kipróbáltam de csak 3 fajta ízlett a fiúknak . Így megkértek , hogy már ne kísérletezzek . Ez a recept nagyon egyszerű , délután megsütöm , és egy gonddal kevesebb , hogy mi legyen a reggeli . Kakaóval   , tejjel de akár lekvárral vagy nutellával / ha valaki még édesseben szereti/ is fogyasztható.

Hozzávalók :
200g porcukor , 200g sima liszt , 4 tojás , 1 csomag vaníliás cukor , 1dcl langyos víz , 1 dcl olaj , 1 csomag sütőpor , 3 evőkanál kakaó
A porcukrot , tojássárgájával , vízzel , vaníliás cukorral habosra keverjük. Hozzá szitáljuk a sütőporral elkevert lisztet , olajat és végül a kemény habbá vert tojásfehérjét . Kivajazott kilisztezett kuglóf formába öntjük a massza 2/3- dát , a többihez hozzákeverjük a kakaóport és óvatosan beleöntjük a formába.
 200 fokon kb 40 percig vagy tű próbáig sütjük A formában , rácson hagyjuk kihülni .
Tálaláskor megszórhatjuk porcukorral.
Jó étvágyat....