2015. január 10., szombat

Zürichi kenyér Római tálban sütve

Már többször olvastam , hogy ha valamit római tálban készítünk sokkal finomabb , hát tapasztalatból mondom , hogy ez igaz . Rendszeresen sütök kenyeret és a fiúknak a Zürichi kenyér jött be . A blogomon már fent van az alaprecept amit kipróbáltam , de akkor jénai tálban sütöttem .

Hozzávalók a kovászhoz :

3OO g sima liszt
8 g élesztő
200 g lanygyos víz

Hozzávalókat jól összedolgozzuk és letakarva legalább  10-12 órát hagyjuk dolgozni .

Tészta :

450 g sima liszt
12 g  élesztő
30 g vaj
15 g só
250 g víz

A tészta hozzávalóit beleteszük a kovászos tálba és jól kidolgozzuk . Hagyjuk a duplájára kelni , addig a Római tálat is beáztatjuk . A megkelt tésztát enyhén lisztezett deszkára borítjuk , kézzel ellapogatjuk , mindkét oldalról behajtogatjuk , majd feltekerjük . Papírral kibélelt tálba tesszük és 2 , 3 helyen bevágjuk . Hideg sütőbe tesszük amit bekapcsolunk 230 fokra és elkezdjük sütni  , kb 30-35 percig sütjük , ezután levesszük a tál tetejét és készre sütjük kb 30 perc alatt . Rácsra tesszük és hagyjuk kihűlni .
                                                      Jó étvágyat



2014. november 1., szombat

Csipős csirkeszárny polentával --- GM

Szeretjük a csirkeszárnyakat , én szeretem a polentát is így eggyik kedvencem lett ez a recept :D


Hozzávalók:

csirkeszárny , chili mártás , méz , só

Hozzávalók a polentához :

kukoricadara , só , víz

A mártáshoz valókat jól összekeverjük beleforgatjuk a szárnyakat és olajjal kikent tepsibe készre sütjük .
A polentát hagyományos módon elkészítjük egy tepsibe símítjuk és hagyjuk kihűlni .
Tálalás :
A polentát szeletekre vágjuk és egy serpenyőn megpirítjuk . A chilis szaftból teszünk a megpirult polentára , mellé sült szárnyat teszünk , és feldobjuk még egy kis fokhagymás tejföllel ...... ENNYI !!!!!!


                                                   Jó étvágyat

2014. szeptember 15., hétfő

Palacsinta --- GM


Azért , mert az ember glutén érzékeny nem kell lemondani minden jóról ......
                             PL . A PALACSINTÁRÓL!!!!!
Receptet a liszteszacskó hátulján találtam , és LÁM elsőre sikerült , szerintem aki tud gabona lisztből csinálni palacsintát annak nem nehéz ......

Hozzávalók :
110g GM liszt , 2 db tojás , 250 ml tej / de lehet , hogy a vége felé egy kicsit fel kell majd hígítani / , csipet só , kk cukor , kevés fahéj , 2ek olaj
+ olaj a sütéshez

A hozzávalókat kézi mixerrel jó simára kikeverjük , ha kell még tejet öntünk bele . Olajjal kikent forró palacsintasütőbe aranybarnára sütjük . Ízlés szerint túróval , kakaóval , nutellával , áfonyalekváral vagy csak sima fahéjas porcukorral töltjük meg a palacsintáinkat .

                                  Jó étvágyat



























































































2014. július 13., vasárnap

Juhtúrós nokedli --- Bryndzové halušky --- GM

Mindíg is imádtam a juhtúrót akár nokedlire tettem , de csak sima vajas kenyérrel is szeretem .

Hozzávalók :

300 g Schär Mehl Farine univerzális GM liszt , 2 közepes nagyságú nyers burgonya , 2 tojás , só  , víz , 300 g juhtúró , szalona

A lisztbe belereszeljük a burgonyát , beleütjük a két tojást , sózzuk és annyi vízet adunk hozzá , hogy jó sűrű nokedli tésztát kapjunk . Hagyományos módon lobogó vízbe szagatjuk .Ha feljön a víz felszínére , 3-5 percig főzzük , Majd leszűrjük és hideg vízzel áttöblítjük . A szalonát megpirítjuk . Egy edénybe tesszük a leöblített nokedlit és elkeverjük a juhtúróval , ezután belekeverjük a szalonnát és egy kis szalonazsírral ízesítjük .
Tálaláskor tehetünk rá tejfölt is .
                                            Jó étvágyat




2014. május 11., vasárnap

Hatlapos süti

Finoooommmmmmm ......

Hozzávalók a tésztához :

600g liszt , 250g vaj , 100g porcukor , 1 tojás , 2 sütőpor , kevés tej

Hozzávalók a krémhez :

fél liter tej , 10g kakaó , 1 tojássárgája , 40g liszt , 200g cukor , 50g vaj

A tészta hozzávalói jól összegyúrjuk és 6 felé osztjuk , kinyújtjuk és tepsi hátulján hirtelen világosra sütjük .
A tejből , kakaóból , tojássárgájából , lisztből és a cukorból krémet főzünk , belekeverjük a vajat és még melegen megkenjük a lapokat .

                            Jó étvágyat