2013. október 15., kedd

Laska gomba pörkölt házi kenyérkéval

Egyik kedvenc ételem a gomba ....

Hozzávalók :
1,5 laska gomba , 2 nagy fej vöröshagyma , olaj , pirospaprika , só , petrezselyem /de csak a ,,zöldje" /

A hagymát apróra vágjuk és olajon üvegesre pirítjuk ,  az összevágot megmosott gombát ráöntjük a hagymára erre tesszük a 2 ek pirospaprikát ,  sózzuk felöntjük egy kis vízzel . Egy csokor apróra vágott petrezselemmel is ízesítjük és készre főzzük . Házi kenyérrel kínáljuk , a kenyér receptjét ezen a linken találjátok http://ajakonyhaja.blogspot.sk/2013/08/zurichi-kenyer.html .
                                         Jó étvágyat

2013. október 8., kedd

Túrós pogi

Egy kis pogácsa , nagyon hamar eltűnt a tálcáról ..... nyugodtan lehet belőle dupla adagot készíteni .... tapasztalatból mondom  ......

Hozzávalók :

500g sima liszt , 500g vaj , 500g túró , 1ek só , 1 tojás

+ 1 tojás a lekenéhez , szezámmag a szóráshoz

A hozzávalókat egy tálba jó simává dolgozzuk  , lisztezett deszkán 0,5 cm vastagságúra nyújtjuk , lekenjük a felvert tojással  , megszórjuk és kisseb pogácsaszaggatóval kiszagatjuk . Sütőpapírral kibélelt tepsire rakjuk , és 180 fokra előmelegített sütőben készre sütjük .
                                                 Jó étvágyat

2013. október 6., vasárnap

Dzsemes-mogyoróvajas cookies

Kekszes dobozokat kezdem feltölteni , csak érkezzek vele :D

Hozzávalók :

1 1/2 bögre sima liszt , 1 kiskanál szódabikarbóna , 1 csipet só , 1/2 bögre olvasztott vaj , 1 bögre mogyoróvaj , 1 bögre barna cukor , 1/3 bögre kristálycukor , 3 ek tej , 1 kk vanília aroma , 1 tojás , dzsem , mogyoróvaj

Egy nagy tálba összekeverjük a vajat , a mogyoróvajat , a cukrokat a vanília aromát a tejet és a tojást sima masszává , lassan adagoljuk hozzá a szódabikarbónás lisztet . Egy kanál segítségével adagoljuk a sütőpapírral kibélelt tepsire és vizes ujjal csináljuk bele egy kis mélyedést és ebbe tegyünk egy kis sütésálló dzsemet és mogyoróvajat . 190 fokra előmelegített sütőbe 10-12 perc alatt süssük készre , de azért figyeljük nehogy megégjenek .

                                                 Jó étvágyat

2013. október 4., péntek

Őszibarack

A fiam már egy ideje ezzel nyaggat tegnap este is felhozta hogy még nyáron megígértem neki , hogy sütök , hát ma összeszedtem magyam és ezt rittyentettem .....

Hozzávalók kb.24 darabhoz :

A tésztához , 800g liszt , 2 csomag sütőpor , 200g vaj , 2-3 dl tej , 2 tojássárgája , 2 csomag vaníliás cukor , 300g porcukor

A töltelékhez :

3-4 ek baracklekvár , 200g vaj , 300g porcukor , 1 dl rum , 20g kakaó

A tetjéhez :

Ételfesték vagy piros szörp , por + kristálycukor

A tojássárgáját a cukorral és a vajjal kevrejük ki simára . Majd keverjük bele a lisztet és a sütőport a vaníliás cukrot és a tejet  .Rugalmas sima tésztává dolgozzuk és hagyjuk 2 órát pihenni . Ezután a tésztából diónyi nagyságú gombócoka formálunk , és sütőpapírral kibélelt tepsire rakjuk , 180 fokra előmelegített sütőbe rózsaszínűre süssük , de nehogy túlsüssük mert akkor nagyon megkeményedik . Ha kihűlt akkor kiskanál segítségéval vágjuk ki a gombócok közepét és gyűjtsük össze a morzsákat egy tálba . Egy másik tálba keverjük ki a vajat a cukorral , majd adjuk hozzá a lekvárt a rumot és a kakaót , jól keverjük ki és dolgozzuk hozzá a morzsát , ezzel a masszával töltsük meg a sütiket és két felet ragasztjunk össze .Az összeragasztott sütiket kenjük átt a szörppel vagy az ételfestékkel és hintsük meg a cukorral . Én ehető levelekkel díszítetem .

                                               Jó étvágyat






2013. október 3., csütörtök

Egészben sűlt disznó húsi , hasselback burgonyával és hagymamártással

                                         Vasárnapi ,, ebédke "

Hozzávalók :

cca 2kg bőrös oldalas vagy hasaalja - disznó hús , só , majoranna , bors , fokhagyma

Burgonya

Hozzávalók a hagymamártáshoz :

1 kg hagyma , só , étkezési keményítő

A húst befűszerezzük 200 fokra előmelegített sütőben letakarva legalább 2 órát ,, pároljuk " , ha puha akkor levesszük a fóliát és pirosra sütjük .

A burgonyát megpucol és a lehető legvékonyabban bevagdossuk , kiolajozott tepsire rakjuk , megsózzuk és 200 fokra előmelegített sütőben 45-50 perc alatt készre és pirosra sütjük . 

A hagymát megtisztítjuk és felszeljük . Olajon megdinszteljük , mikor már kapott egykis színt akkor felöntjük annyi vízzel , hogy ellepje . A hagymát puhára pároljuk , ízesítjük és ha kell akkor egy kis vízben elkevert étkezési keményítővel besűrítjük  .



                                                      Jó étvágyat