Kekszes dobozokat kezdem feltölteni , csak érkezzek vele :D
Hozzávalók :
1 1/2 bögre sima liszt , 1 kiskanál szódabikarbóna , 1 csipet só , 1/2 bögre olvasztott vaj , 1 bögre mogyoróvaj , 1 bögre barna cukor , 1/3 bögre kristálycukor , 3 ek tej , 1 kk vanília aroma , 1 tojás , dzsem , mogyoróvaj
Egy nagy tálba összekeverjük a vajat , a mogyoróvajat , a cukrokat a vanília aromát a tejet és a tojást sima masszává , lassan adagoljuk hozzá a szódabikarbónás lisztet . Egy kanál segítségével adagoljuk a sütőpapírral kibélelt tepsire és vizes ujjal csináljuk bele egy kis mélyedést és ebbe tegyünk egy kis sütésálló dzsemet és mogyoróvajat . 190 fokra előmelegített sütőbe 10-12 perc alatt süssük készre , de azért figyeljük nehogy megégjenek .
Jó étvágyat
2013. október 6., vasárnap
2013. október 4., péntek
Őszibarack
A fiam már egy ideje ezzel nyaggat tegnap este is felhozta hogy még nyáron megígértem neki , hogy sütök , hát ma összeszedtem magyam és ezt rittyentettem .....
Hozzávalók kb.24 darabhoz :
A tésztához , 800g liszt , 2 csomag sütőpor , 200g vaj , 2-3 dl tej , 2 tojássárgája , 2 csomag vaníliás cukor , 300g porcukor
A töltelékhez :
3-4 ek baracklekvár , 200g vaj , 300g porcukor , 1 dl rum , 20g kakaó
A tetjéhez :
Ételfesték vagy piros szörp , por + kristálycukor
A tojássárgáját a cukorral és a vajjal kevrejük ki simára . Majd keverjük bele a lisztet és a sütőport a vaníliás cukrot és a tejet .Rugalmas sima tésztává dolgozzuk és hagyjuk 2 órát pihenni . Ezután a tésztából diónyi nagyságú gombócoka formálunk , és sütőpapírral kibélelt tepsire rakjuk , 180 fokra előmelegített sütőbe rózsaszínűre süssük , de nehogy túlsüssük mert akkor nagyon megkeményedik . Ha kihűlt akkor kiskanál segítségéval vágjuk ki a gombócok közepét és gyűjtsük össze a morzsákat egy tálba . Egy másik tálba keverjük ki a vajat a cukorral , majd adjuk hozzá a lekvárt a rumot és a kakaót , jól keverjük ki és dolgozzuk hozzá a morzsát , ezzel a masszával töltsük meg a sütiket és két felet ragasztjunk össze .Az összeragasztott sütiket kenjük átt a szörppel vagy az ételfestékkel és hintsük meg a cukorral . Én ehető levelekkel díszítetem .
Jó étvágyat
Hozzávalók kb.24 darabhoz :
A tésztához , 800g liszt , 2 csomag sütőpor , 200g vaj , 2-3 dl tej , 2 tojássárgája , 2 csomag vaníliás cukor , 300g porcukor
A töltelékhez :
3-4 ek baracklekvár , 200g vaj , 300g porcukor , 1 dl rum , 20g kakaó
A tetjéhez :
Ételfesték vagy piros szörp , por + kristálycukor
A tojássárgáját a cukorral és a vajjal kevrejük ki simára . Majd keverjük bele a lisztet és a sütőport a vaníliás cukrot és a tejet .Rugalmas sima tésztává dolgozzuk és hagyjuk 2 órát pihenni . Ezután a tésztából diónyi nagyságú gombócoka formálunk , és sütőpapírral kibélelt tepsire rakjuk , 180 fokra előmelegített sütőbe rózsaszínűre süssük , de nehogy túlsüssük mert akkor nagyon megkeményedik . Ha kihűlt akkor kiskanál segítségéval vágjuk ki a gombócok közepét és gyűjtsük össze a morzsákat egy tálba . Egy másik tálba keverjük ki a vajat a cukorral , majd adjuk hozzá a lekvárt a rumot és a kakaót , jól keverjük ki és dolgozzuk hozzá a morzsát , ezzel a masszával töltsük meg a sütiket és két felet ragasztjunk össze .Az összeragasztott sütiket kenjük átt a szörppel vagy az ételfestékkel és hintsük meg a cukorral . Én ehető levelekkel díszítetem .
Jó étvágyat
2013. október 3., csütörtök
Egészben sűlt disznó húsi , hasselback burgonyával és hagymamártással
Hozzávalók :
cca 2kg bőrös oldalas vagy hasaalja - disznó hús , só , majoranna , bors , fokhagyma
Burgonya
Hozzávalók a hagymamártáshoz :
1 kg hagyma , só , étkezési keményítő
A húst befűszerezzük 200 fokra előmelegített sütőben letakarva legalább 2 órát ,, pároljuk " , ha puha akkor levesszük a fóliát és pirosra sütjük .
A burgonyát megpucol és a lehető legvékonyabban bevagdossuk , kiolajozott tepsire rakjuk , megsózzuk és 200 fokra előmelegített sütőben 45-50 perc alatt készre és pirosra sütjük .
A hagymát megtisztítjuk és felszeljük . Olajon megdinszteljük , mikor már kapott egykis színt akkor felöntjük annyi vízzel , hogy ellepje . A hagymát puhára pároljuk , ízesítjük és ha kell akkor egy kis vízben elkevert étkezési keményítővel besűrítjük .
Jó étvágyat
2013. szeptember 30., hétfő
Fonott kalács
Kisfiam kívánságára készült , fonni 3 fonás tudok , de 6 fonást még nem csináltam . Másodszorra biztos , hogy jobban sikerül . De nem volt panasz sem az ízére sem a formájára . Ették : vajjal , vajjal - lekvárral , nutellával .... kinek , hogy ízlett .
Hozzávalók :
500g sima liszt , 1 csomag vaníliás cukor , 2 ek , cukor , 2 db tojássárgája , 1/2 kiskanál só , 50 g vaj , 2,5 dl tej , 25g élesztő , 1 db tojás a kenéshez
Az élesztőt kevés tejben felfutatjuk . Addig a lisztet a cukrokat a sót a vajat és a tojássárgáját egy tálba öntjük , ha az élesztőnk felfutott akkor a lisztes keverékhez öntjük a többi tejjel eggyütt . Addig dagasztjuk amíg jól kidolgozott sima tésztát nem kapunk , Ekkor egy konyharuhával letakarjuk és 1 órán átt meleg helyen a duplájára kelesztjük . Ha megkelt 6 egyforma részre osztjuk és kb 40 cm rudakat formálunk belőle . A fonást szerintem úgy a legkönnyebb elkészíteni ha a Google - ba beírjuk a hatos fonás video és mindjárt az elsőt kiválasztjuk --- én is az szerint készítettem :D . Ha befontuk a kalácsunkat lekenjük felvert tojással és hagyjuk addig pihenni míg a tojás meg nem szárad ezt a műveletett mégegyszer elvégezzük azután mehet a 180 fokra előmelegített sütőbe 35-40 percre , amíg szép barnára meg nem sül .
Jó étvágyat
2013. szeptember 29., vasárnap
Kávés csésze
Csak úgy mert szeretek sütni .....
Hozzávalók 12 darabhoz :
1dl tej , 1 ek instant kávé , 1 tojás , 100g tejföl , 120g vaj , 220g liszt , fél csomag sütőpor , 120g cukor
Burkoláshoz :
30 - 40 g puha vaj , 400g fehér marcipán én K2 használtam , porcukor vagy pudingpor a nyújtáshoz
A mázhoz :
1,2 dl habtejszín , 1/2 ek instant kávépor , 150g étcsoki , 20 g puha vaj
A tésztához a tejet felforraljuk , elkeverjük benne az instant kávét ha forr levesszük a tűzről és belekeverjük a vajat a tejfölt és a tojást és jól elkeverjük . Hozzákeverjük a többi szárazanyagot , és sima tésztává keverjük . Muffinformánkat kirakjuk papírkapszlival és 3/4 ig megtöltjük a tésztával . 180 fokra előmelegített sütőben 20 perc alatt készre sütjük . Amikor kihűlt a tetejét lekelapozzuk , hogy ne legyen púpos , az oldalát lekenjük a vajjal , hogy a marcipán ráragadjon . A marcipánt 3mm vékonyra nyújtjuk és olyan széles csíkokat vágunk belőle , amely 0,5 cm rel magassab a muffinnál . Figyeljünk hogy az illesztésnél szép legyen . A kis füleket kevés víz segítségével tapasztjuk a csészénkre , amíg megcsináljuk a csokimázat addig berakjuk a hűtőbe . A tejszínt forraljuk fel az instant kávéporral és öntsük rá az apróra tört csokira . Ne keverjükel , hanem hagyjuk pihenni 4-5 percig , hogy a csoki magátol olvadjon fel . Hozzáadjuk a vajat is és ezzzel együtt simára keverjük . A csészék tetejét maximum a marcipán tetejéig töltjük .
Jó étvágyat
Recept Nők lapja Konyha Májusi számából van .
Feliratkozás:
Bejegyzések (Atom)