Ezt a receptet már tavaly is elkészítettem , akkor is nagyon ízlett . Mivel mégint tombol a nyár valami egyszerű és könnyű vacsit akartam ,, rittyenteni" . A mediterrán hústekercs receptje http://maimoni.cafeblog.hu/2012/08/16/mediterran-hustekercsek-retestesztaban/ blogról van , a mentás-fetás görögdinnye salátát Kaldeneker Gyuri készítette el tavaly a TV2 Napló című műsorában http://www.kaldeneker.hu/receptjeim/salatak/134-mentas-gorogdinnye-salata.html .
Hozzávalók 16 db hústekercshez :
700g darált hús , 1 fej hagyma , 200g feta sajt , 3 ek aprított oliva bogyó , só , bors , oreganó őrölt kömény , 1csomag réteslap /8db-os/ , olaj , 1 felvert tojás , szezámmag
A hagymát apróra vágjuk , kevés olajon üvegesre pirítjuk . Beletesszük a darálthúst és fehéredésig pirítjuk , majd hozzáadjuk a sajtot és az olivabogyót , sózzuk fűszerezzük jól átkeverjük , majd hagyjuk kihűlni . A réteslapokat félbe vágjuk úgy hogy egymáson maradjanak . Egy felet deszkára fektetünk megkenjük olajjal ráhelyezünk egy másik tésztalapot , erre teszünk 2 evőkanál húsos masszát . Elősször a két oldalát hajtjuk a húsra , majd feltekerjük a tésztacsík feléig , itt elvágjuk mert egy ilyen hosszú tésztacsíkból 2 hústekercs lessz .Így lessz a 8 lapból 16 db hústekercsünk .Sütőpapírral kibélelt tepsire rakjuk , lekenjük a felvert tojással , megszórjuk a szezámmaggal . 200 fokra előmelegített sütőben 15-18 perc alatt pirosra sütjük . Adhatunk mellé idénysalátát de egy kis majonézzel is kiváló. A feta sajt helyett tehetünk bele akár füstöltsajtot is .
Hozzávalók dinnye salátához :
Negyed görögdinnye , 2 ág menta , 200 g feta sajt
A dinnye húsát kockázzuk fel tegyük egy tálba , a mentát levelet vágjuk apróra és a fetát is kockázzuk fel . Az alapanyagokat keverjük össze és vagy egy üvegtálba vagy pedig a dinnye héjába tálaljuk . Jól kihűltve kínáljuk .....
Hozzávalók a zöldséges salátához :
Paradicsom , paprika , hagyma , kígyó uborka
Az összes alapanyagot apróra vágjuk és jól összekeverjük szintén kihűlve kínáljuk .
Jó étvágyat
2013. augusztus 17., szombat
2013. augusztus 14., szerda
Chilis bab
Mikor nem tudok mit kitalálni ebédre megkérdezem a fiúkat , néha ráfázok , mert olyat mondanak , amit még sosem készítettem , ez tötént most is . Fiamtól megkérdeztem , hogy mit enne ebédre a válasza ---- chilisbabot ... , beírtam a ,,gugliba" , mert őszintén sosem ettem és nem is készítettem el , így muszály volt rákeresnem.... hát ne tudjátok mennyi találatot dobot ki.... átnéztem egypár receptet , és mindenből egy kicsit tettem bele .... én nem voltam elragadtattva tőle , a fiamnak ízlett ...
Hozzávalók :
500g darált hús , 250g fehér bab konzerv , 250g barna bab , 1 doboz kukorica , 500g paradicsom püré , 3-4 gerezd fokhagyma , 2 fej vörös hagyma , 3 db szárított chili , cukor , só , olaj
A hagymát és a fok hagymát felkockázzuk és olajon üvegesre pirítjuk , rátesszük a darált húst , fehéredésig pirítjuk , felöntjük a paradicsom pürével beletesszük a chilit és főzzük cca 15-20 percig , ekkor beleöntjük a babot és a kukoricát , hagyjuk hogy rottyanjon eggyet , ízesítjük sóval és cukorral és az egészet összeforraljuk . Én tortillával tálaltam.
Hozzávalók :
500g darált hús , 250g fehér bab konzerv , 250g barna bab , 1 doboz kukorica , 500g paradicsom püré , 3-4 gerezd fokhagyma , 2 fej vörös hagyma , 3 db szárított chili , cukor , só , olaj
A hagymát és a fok hagymát felkockázzuk és olajon üvegesre pirítjuk , rátesszük a darált húst , fehéredésig pirítjuk , felöntjük a paradicsom pürével beletesszük a chilit és főzzük cca 15-20 percig , ekkor beleöntjük a babot és a kukoricát , hagyjuk hogy rottyanjon eggyet , ízesítjük sóval és cukorral és az egészet összeforraljuk . Én tortillával tálaltam.
2013. augusztus 12., hétfő
,,Töltött paprika"
Megint az a fránya reggeli probléma.... de most megoldottam... csináltam ezt a hideg töltött paprikát ... és nagy volt az öröm , már este vacsira meg kellet kóstolni.....
Hozzávalók:
6 nagyobb tv paprika , 300g szalámi / inovecká , túrista / , 3x100g ömlesztett krémsajt / bambinó/, 6 keményre főtt tojás , 100g vaj , 2 ek majonéz , pici só és bors
A szalámit apróra felkockázzuk , a tojást is apróra szeljük beletesszük egy tálkába és hozzáteszük a többi hozzávalót és jól elkeverjük . Megkóstoljuk és csak akkor sózzuk és borsozzuk . A paprika csumáját levágjuk , eltávolítjuk a magokat is . Kanál segítségével beletöltjük a masszát a paprikába és betesszük a hűtőbe.Ha hidegtálra készítjük , akkor töltsük kaliforniai paprikába /piros , sárga, zöld/, nagyon jól mutat.
Jó étvágyat....
Hozzávalók:
6 nagyobb tv paprika , 300g szalámi / inovecká , túrista / , 3x100g ömlesztett krémsajt / bambinó/, 6 keményre főtt tojás , 100g vaj , 2 ek majonéz , pici só és bors
A szalámit apróra felkockázzuk , a tojást is apróra szeljük beletesszük egy tálkába és hozzáteszük a többi hozzávalót és jól elkeverjük . Megkóstoljuk és csak akkor sózzuk és borsozzuk . A paprika csumáját levágjuk , eltávolítjuk a magokat is . Kanál segítségével beletöltjük a masszát a paprikába és betesszük a hűtőbe.Ha hidegtálra készítjük , akkor töltsük kaliforniai paprikába /piros , sárga, zöld/, nagyon jól mutat.
Jó étvágyat....
2013. augusztus 11., vasárnap
Finom vaníliás őszibarack lekvár
Nagyon hamar megérett az őszibarackunk , kompótot nem tudtam eltenni , de lekvárnak jó lett . Még sosem tettem el őszibarack lekvárt , egy kicsit tartottam tőle , de mikor rákerestem sok recept jött elő , így a hagyományos bevált módszeremmel tettem el , de azért egy kicsit fel is túrbóztam . Több recept átnézése után a Dr.Oetkeres oldalon rátaláltam egy receptre ami megfogot , csak én annyiban változtattam rajta , hogy a 2:1 - ben Gelfixel tettem el a lekvárt http://www.befozok.hu/receptek/receptek/5/index.php?m=2 .
Hozzávalók :
1kg őszibarack , 150ml narancslé , 1 tasak bourbon vaníliás cukor , 500g cukor , 1 tasak 2:1 Gelfix Extra , citromlé ízlés szerint
A barackot megmossuk , meghámozzuk és feltesszük egy nagyobb edénybe főni . Beletesszük a többi hozzávalót , és állandó kevergetés mellet felforraljuk . Én kb tíz percig szokom nagy lángon főzni . Előkészített üvegekbe merjük . Az üvegeket száraz duntszba tesszük 5 percere fejjel lefelé állítjuk , utána visszaforgatjuk és legalább 1 éjszakán jól bebugyolálva hagyjuk pihenni . Utána mehetnek a kamra polcra .
Jó munkát....
Hozzávalók :
1kg őszibarack , 150ml narancslé , 1 tasak bourbon vaníliás cukor , 500g cukor , 1 tasak 2:1 Gelfix Extra , citromlé ízlés szerint
A barackot megmossuk , meghámozzuk és feltesszük egy nagyobb edénybe főni . Beletesszük a többi hozzávalót , és állandó kevergetés mellet felforraljuk . Én kb tíz percig szokom nagy lángon főzni . Előkészített üvegekbe merjük . Az üvegeket száraz duntszba tesszük 5 percere fejjel lefelé állítjuk , utána visszaforgatjuk és legalább 1 éjszakán jól bebugyolálva hagyjuk pihenni . Utána mehetnek a kamra polcra .
Jó munkát....
2013. augusztus 10., szombat
Vadas házi knédlivel
Régen csináltam vadast , így nem volt kérdés , hogy mit fogok főzni ...
Hozzávalók a vadashoz :
600g hús / disznó vagy marha hús/ , 200g répa , 100g petrezselyem gyökér , 1 nagyobb vöröshagyma , olaj , só , mustár , cukor , 300ml tejföl , 2 ek sima liszt
A hagymát apróra vágjuk és olajon üvegesre pirítjuk . Addig a zöldségeket megtisztítjuk nagyobb darabokra vágjuk egy kicsit lepirítjuk , beletesszük a felszeletelt húst , fehéredésig pirítjuk , sózzuk borsozzuk felöntjük , annyi vízzel , hogy ellepje és készre főzzük . Ha elfőné a levét önstünk hozzá még vízet . Ha a hús megpuhult , akkor kiszedjük a lábasból és botmixerrel pépesítjük a megfőtt zöldségeket . Ekkor tegyük vissza a húst és öntjük fel egy kis vízzel , rottyanjon egyet , ekkor öntjük bele a tejfölt , főzzük eggyüt 5 percig , ha szükséges akkor egy kis vízzel keverjük ki a lisztet és ezzel sűrítjük be a vadasunkat . Ezzel is főzzük fel egy kicsit . A mustárt csak a legvégén tegyük bele nehogy kicsapodjon .
Hozzávalók a knédlihez :
600g sima liszt , 5-6 dl tej , 20g élesztő , 1 tk só, 1 tk cukor
Az alapanyagokból jól kidogozzuk a tésztát . Hagyjuk a duplájára kelni . Ezután lisztezett deszkára tesszük , ketté osztjuk és ovális formájúvá formáljuk . Addig hagyjuk pihenni , míg egy nagyobb edényben a víz fel nem forr , ekkor vagy egy konyharuhát teszünk az edényre és lefogytjuk gumival , vagy pedig párolóedényben 25 percig letakarva pároljuk , ekkor olajozott tálcára tesszük és a kész knédlit is leolajozzuk . Ugyanígy pároljuk a másikat is .
És lehet tálalni
Jó étvágyat ....
Hozzávalók a vadashoz :
600g hús / disznó vagy marha hús/ , 200g répa , 100g petrezselyem gyökér , 1 nagyobb vöröshagyma , olaj , só , mustár , cukor , 300ml tejföl , 2 ek sima liszt
A hagymát apróra vágjuk és olajon üvegesre pirítjuk . Addig a zöldségeket megtisztítjuk nagyobb darabokra vágjuk egy kicsit lepirítjuk , beletesszük a felszeletelt húst , fehéredésig pirítjuk , sózzuk borsozzuk felöntjük , annyi vízzel , hogy ellepje és készre főzzük . Ha elfőné a levét önstünk hozzá még vízet . Ha a hús megpuhult , akkor kiszedjük a lábasból és botmixerrel pépesítjük a megfőtt zöldségeket . Ekkor tegyük vissza a húst és öntjük fel egy kis vízzel , rottyanjon egyet , ekkor öntjük bele a tejfölt , főzzük eggyüt 5 percig , ha szükséges akkor egy kis vízzel keverjük ki a lisztet és ezzel sűrítjük be a vadasunkat . Ezzel is főzzük fel egy kicsit . A mustárt csak a legvégén tegyük bele nehogy kicsapodjon .
Hozzávalók a knédlihez :
600g sima liszt , 5-6 dl tej , 20g élesztő , 1 tk só, 1 tk cukor
Az alapanyagokból jól kidogozzuk a tésztát . Hagyjuk a duplájára kelni . Ezután lisztezett deszkára tesszük , ketté osztjuk és ovális formájúvá formáljuk . Addig hagyjuk pihenni , míg egy nagyobb edényben a víz fel nem forr , ekkor vagy egy konyharuhát teszünk az edényre és lefogytjuk gumival , vagy pedig párolóedényben 25 percig letakarva pároljuk , ekkor olajozott tálcára tesszük és a kész knédlit is leolajozzuk . Ugyanígy pároljuk a másikat is .
És lehet tálalni
Jó étvágyat ....
Feliratkozás:
Bejegyzések (Atom)