2013. július 3., szerda

Orosházi banán

Limara  http://www.limarapeksege.hu/2013/07/oroshazi-banan.html    megint jó ötlettel rukkolt elő . Mikor megláttam ezt a ,,banánt" nem is gondolkodtam és meg is csináltam . Hát a végeredményt két szóval tudnám kifejezni : BRUTÁL FINOM , azért nem lettek olyan tökéletesek , de szerintem nem az a lényeg .

Hozzávalók 12 db :

500g sima liszt , 1 tk só , 3 ek cukor , 1 tojássárgája , 2dl tej, 2 dl tejszín , 25g friss élesztő

Töltelék :

50g puha vaj , 2-3 ek porcukor , 1 tk fahéj vagy 2ek kakaó

A lisztett egy tálba szitáljuk belekeverjük a sót meg a cukrot . Egy kis mélyedést csinálunk a lisztbe és ebbe morzsoljuk bele az élesztőt ráöntjük a meleg tejet , és letakarva hadjuk egy kicsit az élesztőt felfutni . Ezután beletesszük a tojássárgáját és a tejszínt és a tésztát alapossan kidolgozzuk , és a duplájára hadjuk kelni . A megkelt tésztát lisztezett felületre borítjuk és 12 egyforma gombócot gömbölyítünk , amit letakarva 10 percig kelesztünk . Addig elkészítjük a tölteléket a vajat a cukorral a fahéjjal vagy a kakaóval jól kikeverjük . Eggyesével a gombócokat kinyújtjuk 1-2mm vastagságú körre . Vékonyan megkenjük a töltelékkel majd feltekerjük mint egy szivart kb. 25 cm hosszú legyen . Éles késsel az alsó felét végig hasítjuk , majd a maradék felső felét is félig bemetszük . A felső kisseb részt kifordítjuk , majd az alsó részt emellé felhajtjuk .Sütőpapíros tepsire fektettjük őket , lekenjük 1 felvert tojással , és még 20 percig pihentetjük . 180 fokra előmelegített sütőben 20-25 perc alatt aranybarnára sütjük .
                                                 Jó étvágyat

2 megjegyzés:

  1. Nem tudom, mért az a neve, hogy banán, mert engem másra emlékeztet.
    De tényleg nagyon jól néz ki, és biztos nagyon finom!

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Mindenkinek a fantáziájára van bízva , hogy mit lát ebben a kalácsban ... de nagyon finom a tésztája :D

      Törlés