2013. február 20., szerda

Tarkedli --- Lábatlan

A fiam említette , hogy régen csináltam Lábatlant . Mivel májas - véres -hurkát és kolbászt sütöttem ebédre , így tudtam , hogy keresni fogják az édesset ebéd után . Kicsit időigényes , mert ott kell álni a tűzhely mellett , de ha szeretik és el is fogy akkor miért ne ....

Hozzávalók :
600g sima liszt , 6-7 dl langyos tej , csipetnyi só , 2 csapott evőkanál porcukor , 1 zacskó  élesztő , 2 tojás
olaj , lekvár , nuttela , túró , csoki , tejszínhab ,

A lisztett egy mélyebb tálba szitáljuk , hozzáadjuk a cukrot , a sót , a tojásokat , az élesztőtt és lassan adagonként hozzá keverjük a langyos tejet . Jól kikeverjük , és addig adagoljuk hozzá a tejet , amíg  sűrű palacsintatésztát nem kapunk . Ezután mehet meleg helyre  , hogy az élesztő el kezdjen dolgozni . Mikor már jó habos ,



akkor elkezdhetjük  olajjal kikent  , forró palacsinta sütőbe  / vagy akinek van tarkedli sütője / aranybarnára sütögetni . Ez kb.: 2-2 perc oldalanként , ha gyorsabban sülne , akkor vegyük lejjeb a gázt  , mert nagyon hamar megég és a közepe nyers marad . / 1 tarkedli kb. 1 kissebb merőkanálnyi adag / .






Ebből a tésztából nyugodtan csinálhatunk kelt palacsintát is . Ki mivel szereti azzal kenjük meg és 2 darabot ragasztjunk össze  , nálunk főleg a nutellás és a lekváros fogy , erre még porcukrot és tejszínhabot tesznek a fiúk . De én magamnak szokok kikeverni 250g túrót  , reszelt citrom héjat , cukrot ízlés szerint  / én édesítőtt használok / és 2 evőkanál tejfölt  , ezt kanalazom rá a tarkedlire és áfonyabefőtett teszek rá.... ha már hízok akkor legalább tudjam mitől :D

Jó étvágyat hozzá......

 

1 megjegyzés: