2013. február 6., szerda

Hajtovány édesen és sósan

Ma Gulyáslevest főztem  ehhez dukál valami kelt . Nem nagy kedvem volt a lángoshoz így a hajtovány mellet döntöttem . De ne csak sós legyen , hanem édes is és esetleg holnapi  reggelit  vagy tízóairat is megoldjam ez a választás jónak bizonyult .

Hozzávalók :
500 ml tej , 40 g élsztő , 3 evőkanál kristálycukor , 700g rétesliszt , 2 teáskanál só , 1dl olaj
Édes krém:
130g puha de nem olvasztott vaj ,2 evőkanál porcukor , 2 zacskó vaníliás cukor , 1 tojássárgája  , jól kikeverjük
Sós krém:
130 puha de nem olvasztott vaj , 2csapott evőkanál só , 1 tojássárgája , jól kikeverjük

Az élesztőt hagyományos módon felfutatjuk . Addig a lisztett beleszitáljuk a kelesztőtálba és hozzáadjuk  a cukrot , a sót az olajat , a felfutott élesztőt és a maradék tejet és rugalmas tésztává dolgozzuk . Hagyuk kelni legalább 1 órát meleg helyen . A kelt tésztát két felé osztjuk  , kisodorjuk az egyiket és megkenjük a vajas masszával és feltekerjük . Háromszög fomákra vágjuk és tepsire rakjuk egymás mellé . A sós és az édeset is külön tepsin sütjük meg . 200 fokra előmelegített sütőbe tesszük és 30-35 percig sütjük /sütőfüggő/ . Az édeset ízesíthetjük akár kakaóval , kókusszal , fahéjascukorral ízlés szerint bármivel , ugyanígy a sósat is ebbe tehetünk akár sajtot , kecsapot , kolbászt ... Itt is csak a fantáziánk szabhat határt...
Jó étvágyat.....

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése